‘Aardappelverordening toekomstklaar’

De ATR-regeling voor de eigen vermeerdering van pootgoed op akkerbouwbedrijven is geactualiseerd. Volgens secretaris Jeroen Kloos van de LTO-vakgroep Akkerbouw sluit de regeling beter aan bij de groter wordende akkerbouwbedrijven.

Jorg TönjesDe nieuwe regeling voor eigen pootgoed schrijft voor dat de poters geproduceerd worden zoals dat hoort voor gecertificeerd pootgoed. In de oude regeling was minimaal klasse A verplicht, in de nieuwe niet.
Een ander verschil is dat het pootgoed voor consumptieteelt na vermeerdering in een gebied met een straal van 25 kilometer rondom het adres van de onderneming in een groter gebied, met een straal van 50 kilometer, ingezet mag worden.
Volgens akkerbouwbestuurder Adrie Bossers van LTO zijn de verruiming van het gebied en de mogelijke pootgoedklassen vooral van belang om de beschikbaarheid van het pootgoed te garanderen. ‘In bepaalde jaren is dat een knelpunt’, zegt hij. ‘Er zijn steeds meer bedrijven gespecialiseerd in consumptieteelt die in grote gebieden telen op grote schaal telen.’ Bossers noemt als voorbeelden telers in het zuidoosten, in de Achterhoek en in Friesland. ‘De ATR-teelt groeide van enkele honderden hectares naar 800 tot 900 hectare in het afgelopen jaar.’
Juist voor de grotere consumptietelers is de eigen vermeerdering volgens Bossers aantrekkelijk. ‘Ze weten dan dat ze zelf beschikken over voldoende pootgoed. Er is voldoende schaalgrootte nodig om de selectie en aparte opslag rendabel te maken. Dat rendeert vooral bij grotere bedrijven.’

Borging

De actualisatie van de regeling is het resultaat van intensief overleg tussen de pootgoed- en de consumptiesector met onder meer LTO en de NAO. Gezamenlijk keken de partijen waar het aan schortte in de oude regeling.
De regeling voor Farm Saved Seed die de Europese Unie kent was voor de partijen te ruim. Ze wilden betere fytosanitaire borging voor dit uitgangsmateriaal. ‘Daarom zijn wij heel blij met dit compromis’, zegt de akkerbouwbestuurder.
De eigen vermeerdering vereist net als vroeger geen door de NAK voorgeschreven AM-vrijverklaring. Voor de zetmeelrassen geldt als vermeerderingsgebied het bestaande TBM-gebied. Ook blijft de eis dat de rassen op de A-lijst moeten staan, dus uitsluitend voor aardappelzetmeelproductie bestemd zijn.

Ministerie

Per 1 januari 2015 liggen de verordeningen van de productschappen bij het ministerie van Economische zaken. Ze worden daar wettelijke regelingen. Bossers is mede daarom blij dat er een toekomstbestendige afspraak ligt, een basis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer