LTO: blauwebessenteelt Drenthe in gevaar

De blauwebessenteelt wordt onmogelijk gemaakt nu provincie Drenthe dreigt haar medewerking bij schadebestrijding in te trekken en geen ontheffing meer verleent voor het afschieten van spreeuwen.

Dat stelt LTO Noord Drenthe in haar zienswijze op het voorontwerp Flora- en Faunabeleidsplan. Provincie Drenthe vindt dat de teelt van kwetsbare gewassen volledig op eigen risico van telers moet gebeuren.

'Schade door wilde dieren zal met preventieve maatregelen, op eigen kosten, beperkt moeten worden', geeft ze in het voorontwerp aan.

Met het voorgestelde beleid ten aanzien van kwetsbare gewassen brengt Drenthe een flink aantal teelten in gevaar. Onverteerbaar vindt LTO Noord Drenthe.

Hekwerken

Volgens LTO Noord is het niet redelijk om alle risico op het bordje van de betrokken ondernemer te schuiven als die zijn gewas van bijvoorbeeld een tiental hectares met hekwerken en netten zou moeten beschermen.

'De provincie moet alle wettelijke mogelijkheden voor schadebestrijding beschikbaar stellen als preventieve maatregelen niet helpen om de schade te bestrijden.'

In Drenthe wordt op zo'n 40 hectare blauwe bessen geteeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer