Geen+spreeuwen+meer+in+bes
© Willem Dijkema

Geen spreeuwen meer in bes

Gerard Vrielink van blauwe bessenkwekerij de Greftenhoeve in Vriezenveen heeft nauwelijks nog last van spreeuwen en andere vogels die de bessen voortijdig wegsnoepen.

Het krijst en piept van alle kanten in de boomgaard van Gerard en Johanneke Vrielink. Ze investeerden in vogelverschrikkers en in geluidsapparatuur. 'Vooral de geluiden van vogels, hazen en konijnen in nood, afgewisseld met geluiden van aanvliegende roofvogels schrikken voldoende af.'

Andere jaren liet hij studenten met een quad door de boomgaard rijden om de vogels te verjagen. 'Maar dat hielp onvoldoende.'

Goed begin

De blauwe bessen hangen er in Vriezenveen goed bij. Volgens Vrielink plukken ze nu voor de veiling mooie grove maat bessen. 'Ten opzichte van vorig jaar zijn ze wat groter', stelt de tevreden ogende teler.

De prijs aan de klok lag vorige week nog rond de 20 euro per kilo. Maar toen had Vrielink, die de bessen van de koude grond teelt, nog geen bessen.

Prijzen

'Toen er geen bessen meer uit bijvoorbeeld Spanje kwamen, viel er een gat en steeg de prijs. Daar hebben de telers met bessen uit kassen van kunnen profiteren. Nu liggen de prijzen tussen de 5 en 10 euro', geeft Vrielink aan.

Hij teelt naast blauwe, ook zwarte en rode bessen. De kruisbessen op de Greftenhoeve vinden op dit moment gretig aftrek.

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  17° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer