Spreeuwen+ramp+bessenoogst+%28audio%29
© Nieuwe Oogst

Spreeuwen ramp bessenoogst (audio)

Spreeuwen richten in Noord-Limburg en de Peelrand enorme schade aan de bessenoogst aan. Bij sommige bedrijven ging al een kwart van de oogst verloren. Dat stelt een van de grootste telers van blauwe bessen in Noord-Limburg, Theo Douven uit Horst.

De spreeuwen zwermen in groepen van 500 tot 1000 vogels boven de velden en scheren dan in duikvlucht over de planten, waarbij ze talloze bessen aanpikken.

Douven heeft het geluk dat hij als proefbedrijf spreeuwen mag vangen, maar de andere telers mogen dat niet. Maar Douven klaagt wel dat de vergunning om spreeuwen te vangen, te laat is afgegeven. Toen was het tij niet meer te keren.

Schade niet vergoed

'De schade wordt niet vergoed', geeft Douven aan. 'Ze jagen en uit de lucht schieten heeft bij zulke aantallen geen zin. Ik heb er al 700 in speciale kooien gevangen. Als de vogels in een natuurgebied worden uitgezet, vliegen ze naar de Eiffel of de Ardennen.'

De overlast is dit jaar groter dan anders, weet Douven. Geteisterd door de aanhoudende vernielingen heeft hij besloten 10 hectare van zijn in totaal 30 hectare grote bessenaanplant af te stoten. 'Ik ga zo niet door', vertelt de ontmoedigde bessenteler.

Oogst

Nederland telt in totaal ongeveer 25 telers van blauwe bessen. Zij vrezen de concurrentie uit Polen en Duitsland, nu de spreeuwen een waar slagveld van de oogst maken.

ANP

<object width="352" height="198"><param name="movie" value="http://s.nos.nl/swf/embed/nos_audio_embed.swf?tcmid=tcm-5-1360476"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><param name="allowfullscreen" value="true"></param><embed src="http://s.nos.nl/swf/embed/nos_audio_embed.swf?tcmid=tcm-5-1360476" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="352" height="198" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always"></embed></object>

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer