Toekomst

Toekomst
© Nieuwe Oogst

‘Jongeren hebben de toekomst’ is een veelgehoorde uitspraak. Dat is niet zo verwonderlijk. De uitspraak is namelijk waar, zonder daarmee te zeggen dat ouderen geen toekomst hebben. Want dat is niet waar. De gemiddelde leeftijd van ouderen stijgt nog steeds.
Maar terug naar de jongeren. Als ik zeg dat jongeren op een agrarische school de toekomst hebben, voeg ik een dimensie toe aan die algemene uitspraak.
Het is ongelooflijk hoeveel leerlingen en studenten deze week beginnen aan de agrarische hoge- en middelbare scholen. Alleen al in Den Bosch ruim duizend. Worden zij allemaal boer of tuinder? Dat waarschijnlijk niet. De realiteit is dat de meeste jongeren nu kiezen voor een ‘food-gerelateerde’ opleiding.
Ook dat is een goede ontwikkeling, omdat gezondheid, en wat we dagelijks eten, vol in de belangstelling staat van velen in onze samenleving.
Verantwoord en gezond eten is ook vanuit het oogpunt van volksgezondheid een relevant thema. Dus jongeren die kiezen voor een van deze opleidingen, hebben een toekomst met maatschappelijke relevantie.
En wat te zeggen over de jongeren die kiezen voor het boeren- en tuindersvak. Zij hebben dat zeker ook. Sterker nog, als er geen voedsel vakkundig wordt verbouwd of geen dieren duurzaam worden gehouden, kunnen de ‘food en design-studenten’ en voedseltechnologen wel leuke dingen bedenken, maar zonder boeren en tuinders hebben zij bij wijze van spreken nog geen bloemkool in de hand, laat staan een mooi recept of dieet.
Hebben jongeren de toekomst? Ja, zeker als zij kiezen voor een agrarisch of food-gerelateerd bestaan. En waar kunnen deze jongeren terecht om dat gevoel met elkaar te beleven? Juist, bij ZAJK en BAJK. Zo is ZLTO verbonden met de jongeren die een meer dan eendimensionale toekomst hebben en betekenisvol zijn voor de samenleving. ZLTO staat achter en naast hen. We gaan graag met jullie die toekomst in.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer