‘ATH 2014 mooiste editie tot nu toe’

Bierema: ‘Met de 43 hectare heeft AgroTechniek Holland een ‘eigen speeltuin’ naast het beursterrein en dat is echt heel bijzonder. We hebben een huurcontract afgesloten met de boer die het bouwplan aanpast aan onze wensen.’
Tijdens ATH zijn alle in Nederland verkrijgbare bietenrooiermerken met een machine aanwezig. Na het rooien is de grond te gebruiken voor een demonstratie grondbewerking. Op een perceel grasland vinden ook nog demonstraties met veldspuiten plaats, kortom alle bezoekers komen aan hun trekken.
‘De demonstraties zijn van 11 tot 12 uur en van 15 tot 16 uur. Van 12 tot 15 uur kunnen bezoekers gratis nieuwe trekkers testen op het Trekkerparcours. Zo hebben we een doorlopend programma en worden bezoekers optimaal verspreid over het hele beursterrein’, geeft Bierema aan.
Bij de organisatie van de demonstraties heeft de beursorganisator zich laten inspireren door onder andere Potato Europe, Beet Europe en Cereals in Engeland. Naast de ATH zijn er meer mogelijkheden om de 43 hectare te gebruiken, bijvoorbeeld voor demonstraties van zaai- en pootmachines. ‘ATH is om de twee jaar. Dus van de 730 dagen maar vier dagen’, zegt Bierema.

Energiepaviljoen

Vernieuwingen zijn belangrijk voor de beurs, geeft Bierema aan. ‘Om de ATH te kunnen organiseren, heeft de mechanisatiesector getekend voor twee edities. Dit jaar organiseren we de derde editie en hebben de bedrijven dus voor het eerst de vrije keus of ze wel of niet komen. Het feit dat bedrijven weer zo massaal deelnemen waardoor we zijn uitverkocht is veelbelovend en zegt veel over het bewezen bestaansrecht.
‘Een tweede nieuwe element op de beurs is het Energiepaviljoen. Hier krijgt de bezoeker een blik op de techniek en energie van morgen. Bierema: ‘Energie is op land- en tuinbouwbedrijven nu nog een kostenpost. In de toekomst moet dat veranderen in een opbrengstpost. Op de beurs tonen we technieken voor over bijvoorbeeld tien jaar.’
Bij zonne-energie is er onder andere aandacht voor opslagmogelijkheden. Bijvoorbeeld door de stroom niet gelijk te benutten is deze te gebruiken om van stikstof uit de lucht kunstmest te maken of water omhoog te pompen. Het is ook mogelijk om de accu van de nieuwe Multi Tool Trac, een elektrisch aangedreven werktuigdrager, op te laden.
Een ander idee is de Body Koe-ler. Het is te vergelijken met een koelvest dat door voetballers tijdens de WK werd gebruikt. Het vest onttrekt warmte aan het lichaam, in dit geval de koe. Tijdens het eten aan het voerhek zou die energie van de koe kunnen worden afgetapt.
Daarnaast zijn er ideeën om de bewegingsenergie van koeien te benutten. Of de warmte van de mest. Technieken die dichterbij de praktijk zitten zijn de Greenbot robottrekker die volledig automatisch werkzaamheden op een perceel kan uitvoeren of een vogelverschrikkerrobot tegen ganzenschade. In het project IJKakker worden sensortechnieken ontwikkeld voor precisielandbouw. Dit wordt allemaal getoond in het Energiepaviljoen.
Naast energie en techniek krijgt ook verkeersveiligheid veel aandacht, in het Agroverkeerpaviljoen. ‘Dat thema blijft de komende jaren actueel. Denk aan kentekening en het trekkerrijbewijs. Op de ATH geeft het CBS inzicht in het theorie- en praktijkexamen: wat kunnen mensen verwachten en wat kost het? De bijzondere verrichtingen bij het trekkerrijbewijs hebben we omgezet in een wedstrijd.’

Boer Zoekt Vrouw

Nieuw dit jaar is ook het Boer Zoekt Vrouw Paviljoen. Bierema: ‘De KRO heeft ons benaderd omdat de zondag voorafgaand aan de ATH de nieuwe serie uitzendingen begint. Bezoekers kunnen op de beurs een brief posten bij de kandidaten. Het is promotie voor de agrosector en een aantrekkelijk paviljoen voor de hele familie die meegaat naar de beurs.’
Overigens is de indeling van standhouders op de drie expositievelden elk jaar nieuw. De beursorganisatie wijst de plekken toe, geeft Bierema aan. ‘Dat gebeurt los van waar standhouders in het verleden hebben gestaan. Er is geen sprake van ‘geboorterecht’. Trekkerfabrikanten komen nooit twee keer achter elkaar op dezelfde plek te staan, dat zorgt voor een verfrissende opzet.’
De Mechahal was de vorige twee edities vooral het terrein van aanbieders van veehouderijtechniek. Dit paviljoen komt deze keer over het pad van één van de drie expositieterreinen te staan. ‘Bezoekers moeten door de tent heen, dat maakt het voor de standhouders nog interessanter’, geeft Bierema aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer