Extra druk termijnmarkt door boycot

De Russische boycot zorgt voor een nog negatiever sentiment op de aardappeltermijnmarkt.

Haijo DoddeKenmerkend voor het negatieve sentiment op de aardappelmarkt is de meest recente Belgapomnotering die uitkomt op 1 euro per 100 kilo. Deze notering geldt voor fritesgeschikte vroege aardappelen.
De Belgische adviesdiensten PCA/Fiwap verlaagde deze week de notering voor vroege aardappelen naar 0,50 tot 1,50 euro per 100 kilo.
Op de termijnmarkt zakte de notering van fritesaardappelen voor het aprilcontract 2015 van 8 euro terug tot 7,40 euro per 100 kilo. De daling zet deze week door tot een niveau van minder dan 7 euro per 100 kilo.
De onzekerheid met betrekking tot de export van voorgebakken eindproduct naar Rusland en de lage actuele marktprijzen zorgen voor de laagste termijnnotering van dit seizoen voor de nieuwe oogst.
Beursmakelaar De Vries & Westermann meldt in zijn dagelijkse update van de aardappelmarkt dat er wel relatief veel handel is in termijncontracten. Volgens de makelaar betreft het met name contracten waarop verlies wordt genomen. Dit heeft een extra drukkend effect op de termijnnotering.
De notering van fritesaardappelen op november 2014 zakte deze week zelfs richting 4 euro per 100 kilo en daaronder. Volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BUI) duidt dit erop dat de markt uitgaat van een zeer lage start van de cashsettlement voor dit seizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer