Drugsafval uitgereden over land

Den Bosch - In zeker vijf gierkelders in Noord-Brabant is sinds juni vorig jaar drugsafval gedumpt. Dat heeft de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) deze week bevestigd aan Omroep Brabant.

Douwe KortingVolgens de omgevingsdienst, onder meer belast met het toezicht op vergunningen en de naleving van milieuregels, zijn zo honderden tot duizenden liter aan chemisch afval in mest terechtgekomen; mest die vervolgens is uitgereden over het land.
Afgelopen zaterdag besteedde het tv-programma EenVandaag uitgebreid aandacht aan de groeiende drugsproblematiek in Noord-Brabant. Zo heeft menig boer al eens te maken gehad met illegale hennepteelt in de maïs of het dumpen van afval van synthetische drugs op of rond zijn land. Maar met het lozen van afval in de mestkelders gaan de drugsproducenten weer een stap verder.

Nieuw fenomeen

Inspecteur Jordi van der Steen van de OMWB sprak van een ‘zorgwekkend nieuw fenomeen’. ‘Vooral omdat het illegale afval in het milieu terechtkomt nadat het vermengd is met de mest.’
De directe gevolgen voor de voedselveiligheid lijken mee te vallen, stelt hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk van Wageningen UR in de uitzending. Het is niet zo dat de chemicaliën traceerbaar zijn in het gras of de maïs, maar ze is bezorgd over de ‘cocktail’ die in het milieu terechtkomt.
‘Al worden de stoffen niet opgenomen, ze kunnen wel zorgen voor het vrijkomen van zware metalen die wel opgenomen kunnen worden’, aldus Murk. Verder verwacht de hoogleraar lagere opbrengsten op percelen waar het drugsafval op terechtkomt.
De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout spreekt van een ‘zorgelijke ontwikkeling’ die volgens hem laat zien dat de onderwereld haar greep op de bovenwereld versterkt, ook op het platteland. ‘Criminelen vinden keer op keer nieuwe manieren om van hun afval af te komen’, zei hij op Radio 1.
Van den Hout adviseert boeren die door criminelen worden benaderd zich te melden bij de politie. Hij riep Den Haag opnieuw op met extra geld over de brug te komen voor de strijd tegen de drugscriminaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer