‘Creatiever herbestemmen’

Steenwijkerland - ‘Gemeenten zullen creatiever om moeten gaan met de herbestemming en sanering van leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen.’

Dat zegt Wim Brus, wethouder van gemeente Steenwijkerland en voormalig bestuurder van LTO Noord Overijssel. Brus reageert hiermee op de toename van leegstaande boerderijen in Overijssel. Die is zorgwekkend.
Uit cijfers van onderzoeksbureau Alterra blijkt dat de terugloop in Overijssel groter is dan elders in Nederland. Dat is het gevolg van schaalvergroting, modernisering en bedrijfsbeëindiging.
Sinds de eeuwwisseling is al bijna een derde van de Overijsselse boeren verdwenen en het einde is volgens de onderzoekers nog lang niet in zicht.

Vijftien jaar

In Overijssel groeit de leegstand de komende vijftien jaar naar verwachting het hardst in de gemeenten Hof van Twente, Tubbergen, Dinkelland, Hardenberg en Raalte. In die gemeenten komt in die periode nog eens meer dan 300.000 vierkante meter aan boerderijen vrij.
Maar ook in Steenwijkerland speelt het probleem, zegt Brus. ‘Niet alleen leegstaande bedrijfsgebouwen, maar ook de boerderijen zelf zijn onverkoopbaar. Jaren geleden waren kopers wel bereid om daar een paar ton voor neer te tellen. Nu is dat anders.’

Omgevingsvisie

Volgens de wethouder moet de nieuwe omgevingsvisie meer ruimte bieden voor een andere bestemmingen van agrarische bedrijfsgebouwen. ‘Nu staat regelgeving dat vaak nog in de weg. We zullen bereid moeten zijn de randjes op te zoeken.’
De komende tijd gaat de gemeente in gesprek met verschillende partijen zoals zorginstellingen, onderwijs, woningbouwcoöperaties en bedrijfsleven over de nieuwe omgevingsvisie. Die moet er eind 2015 liggen.
‘We moeten van ‘nee, mits’ naar ‘ja, tenzij’’, stelt Brus. ‘Gemeente Steenwijkerland is wel tot een pilot bereid.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer