Geen+zachte+landing+voor+zuivel
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Geen zachte landing voor zuivel

Een meerderheid van de Europese Unie (EU) lidstaten is tegen de aanpassing van de vetcorrectie voor het lopende quotumjaar. Dat bleek vandaag tijdens een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Brussel.

Duitsland, Oostenrijk en Nederland lobbyden de afgelopen maanden voor de aanpassing van de vetcorrectie. Dat zou de te betalen superheffing aanzienlijk verlagen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) ondernam vorige week een ultieme poging om een meerderheid te krijgen. Zij bezocht in 24 uur tijd Frankrijk, Portugal en Italië. Tijdens de bezoeken probeerde zij de landen warm te krijgen om voor de vetcorrectie te stemmen.

Teleurstelling

Frankrijk leek aanvankelijk positief tegenover het voorstel te staan, maar stemde vandaag toch tegen. Tot grote teleurstelling van de Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse delegaties.

Italië onthield zich van stemming. Het land is zelf verwikkeld in een juridische strijd met de Europese Commissie over het terugvorderen van superheffing van haar boeren.

Strohalm

Er is nog een laatste strohalm, laat een woordvoerder van Dijksma weten. 'Een aantal landen vindt de vetcorrectie toch erg belangrijk. We willen er gezamenlijk bij de Europese Commissie op aandringen om toch nog naar de mogelijkheden voor een zachte landing te kijken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer