Doorbraak bij coccidiose

Biologen van het Britse Royal Veterinary College (RVC) hebben het volledige genoom van zeven typen Eimeria - de veroorzaker van coccidiose - in kaart gebracht. Dat brengt een betaalbaar vaccin dichterbij, aldus de onderzoekers.

Coccidiose wordt veroorzaakt door protozoaire parasieten van Eimeria, dat nauw verwant is met de parasieten die malaria veroorzaken bij de mens. Kippen kunnen worden geïnfecteerd door zeven soorten Eimeria, die elk koloniseren in een voorkeursgebied van de darm waar ze allerlei ernstige symptomen kunnen veroorzaken.
Coccidiose is een koppelziekte. Kippen met deze ziekte kunnen onder andere last hebben van diarree of veerafwijkingen. De ernst van de ziekteverschijnselen is afhankelijk van welke van de zeven soorten de veroorzaker is en de mate van de infectie.
In een langlopend onderzoek van tien jaar hebben biologen van het RVC het volledige genoom van alle zeven soorten in kaart gebracht. De biologen spreken van een belangrijke doorbraak voor de pluimveehouderij in de strijd tegen coccidiose.
De jaarlijkse schade - dode dieren, hogere voederconversie en behandeling - door coccidiose wordt wereldwijd geschat op 2,7 miljard euro.
‘Inzicht in de genetische code van Eimeria-parasieten helpt in de race om nieuwe therapieën voor coccidiose te ontwikkelen. De ontwikkeling van een nieuwe generatie goedkope effectieve vaccins tegen coccidiose zal een belangrijke bijdrage leveren aan de mondiale voedselzekerheid’, zegt Fiona Tomley, hoofd pathologie en pathogene biologie bij RVC.
Het onderzoek werd gefinancierd door de Biotechnology and Biological Sciences Research Council. De resultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Genome Research.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer