Biomelkers willen extra eisen

De Natuurweide, de club van biologische melkveehouders, wil aanvullende certificeringseisen voor de biologische melkveehouderij maken. Zo willen ze zich nog meer onderscheiden van hun gangbare collega’s.

Pieter StokkermansDe ondernemers zien dat de gangbare melkveehouderij zich ontwikkelt richting biologisch rond weidegang en antibioticagebruik. ‘We willen onderscheidend blijven’, stelt Natuurweide-bestuurslid Peter de Nooij.
De huidige regels voor biologische landbouw zijn vastgelegd door de Europese Unie. ‘We moeten eerst het ministerie van Economische Zaken overtuigen van dit nut, die dit vervolgens in Europa moet aankaarten. Lastig’, vindt De Nooij.
De Natuurweide startte daarom een werkgroep om een eigen systeem te ontwikkelen. ‘De eerste eisen zullen wellicht bestaan uit laaghangend fruit, groene stroom en een lage dierdagdosering. Aan de andere kant moet de aanvullende certificering wel duidelijk toegevoegde waarde hebben, zonder dat dit direct zorgt voor tweespalt binnen de sector. Het moet breed worden gedragen. Wanneer we dit systeem hebben, kunnen we later discussiëren over aanscherping’, zegt De Nooij.
Volgens hem willen de ondernemers met de nieuwe bovenwettelijke certificeringseisen ook inspelen op de beleving van de Nederlandse consument. Zeker ook omdat de meeste biologische zuivel in eigen land wordt afgezet. Daarom is er naast weidegang en antibioticagebruik aandacht voor biodiversiteit, dierenwelzijn, energie, regionaal voer en de uitstraling van het bedrijf en het erf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer