Anthos verwacht zwaar weer bij sancties

Als Rusland op korte termijn besluit tot importbeperkingen van boomkwekerij- en bloembolproducten, dan gaan de Nederlandse exporteurs een zware tijd tegemoet.

Dat zegt voorzitter Henk Westerhof van Anthos, de handelsbond voor boomkwekerij- en bolproducten. Op dit moment zijn de handelshuizen juist bezig Russische orders klaar te maken. Jaarlijks gaat nu nog voor 30 miljoen euro aan bollen naar Rusland, 5 tot 6 procent van de totale export.

Volgens Westerhof betreft het veelal grote partijen product die meestal in een keer worden afgeleverd. 'Het gaat vaak om grote orders, tot 15 vrachtwagens. Die plaats je niet zomaar ergens anders. Als deze bedrijven hiermee te maken krijgen, gaan ze een zware tijd tegemoet. '

Respect

Toch vindt Westerhof dat de economische positie van de boomkwekerij en de bollensector ondergeschikt is aan een sanctiebeleid van de EU.

‘We hebben respect voor het EU-besluit dat nu is genomen. Vraag is wat doet Rusland nu. Als ze het op fytosanitair beleid en gezondheid gooien, maakt dat ons kwetsbaar', zegt hij.

Stok zoeken

Westerhof verwijst naar de eerdere problemen die er waren met pootaardappelen. 'Ook al hebben we hier onze zaken op orde, als ze een stok zoeken, vinden ze die wel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer