Tarweoogst op gang gekomen

De oogst van wintertarwe is deze week goed op gang gekomen, zegt Arco Amperse van Agrifirm. ‘Eind vorige week is voor de regen ook al geoogst, maar dat waren geen grote hoeveelheden.’

Han Reindsen/Jorg TönjesNa een goede wintergerstoogst is Agrifirm toe aan de oogst van wintertarwe. ‘Woensdag aan het eind van de dag en vooral donderdag hebben de akkerbouwers veel tarwe geoogst’, weet Amperse.
De kwaliteit van de eerste tarwe is goed. Dat geldt ook voor het percentage vocht waarmee het graan is geoogst. Amperse: ‘Over het algemeen zijn we tevreden. Er zijn geen excessen te melden.’
Omdat er nog relatief weinig wintertarwe is geoogst, wil Amperse nog niet veel zeggen over de kilo-opbrengsten. Die lijken redelijk tot goed. De hitte heeft de afrijping versneld en dat zal naar verwachting kilo’s kosten.
De afgelopen dagen is ook de oogst van de biologische granen begonnen. Stichting ERF bracht de eerste tarwe en haver naar de grote opslag en overslag van Graansloot in Kampen.
De eerste opbrengsten van wintergerst op proefbedrijven waren hoog. Meer dan 10 ton gerst op een perceel in Munnekezijl en proefveldopbrengsten van gemiddeld 12,2 tot 12,6 ton in Wijnandsrade zouden kunnen wijzen op een grote oogst. Deze opbrengsten zijn volgens Agrifirm en CZAV positieve uitschieters. Ze zeggen dat het een goed jaar is, maar niet met extreem hoge kilo’s.
De onderzoekers van proefbedrijf Wijnandsrade melden dat bemestings- en halmverstevigingsproeven wijzen op goede perspectieven voor rendementsverhoging van de teelt in de komende jaren.

Zuidwesten

Bram de Visser van de zuidwestelijke coöperatie CZAV zegt dat alle wintergerst in deze regio binnen is en dat de zomergerstoogst volop bezig is. De tarweoogst is de afgelopen dagen in volle gang losgegaan. Telers proberen voor de voorspelde regen van dit weekend al veel binnen te hebben, merkt hij.
‘De wintergerst brengt bij ons redelijk goed op met opbrengsten van 8 tot 10 ton per hectare’, zegt De Visser. ‘De hectolitergewichten zijn met 76 tot 80 goed en de vochtgehaltes zijn mooi laag. Valgetallen moeten we nog analyseren.’
Volgens De Visser hadden de graantelers in delen van Brabant en het zuiden van Zeeland deze week nog te maken met regenbuien die 17 tot 34 millimeter water brachten. Daarom stond in deze gebieden de oogst kort stil.
Mogelijk vallen de hectareopbrengsten nog iets beter uit dan de eerste indruk uitwijst. De Visser heeft de ervaring dat de eerst gedorste percelen met vroegere rassen wat onder het gemiddelde zijn.

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer