Op zoek naar een nieuwe commissaris MacSharry

De MacSharry-hervorming. Die term, verbonden aan een voormalig Europees landbouwcommissaris, roept nog steeds herkenning op. Ray MacSharry verving in 1992 marktverstorende prijssteun door inkomenssteun. Die prestatie van de Ier met visie en doorzettingskracht was de eerste aanzet tot het drastisch aangepaste EU-Landbouwbeleid dat in 2015 wordt ingevoerd.
Dat nieuwe GLB, onder het bewind van Landbouwcommissaris Dacian Ciolos tot stand gekomen, wordt door niemand de Ciolos-hervorming genoemd. Het is tekenend voor zijn optreden. Visie en daadkracht zijn geen eigenschappen die aan de Roemeen worden toegedicht. Hij probeerde geregeld om het iedereen naar de zin te maken, maar gedurfde keuzes ontbraken.
Dat breekt Ciolos op nu hij herbenoemd wil worden als EU-Landbouwcommissaris. Plotseling klinkt de roep om een nieuw gezicht op de landbouwpost. Grote fracties in het Europarlement wijzen op andere, sterkere kandidaten. Ook de Europese boerenorganisatie Copa dringt aan op iemand die zich meer dan Ciolos inzet voor een toekomstgerichte agrarische sector en die in staat is tot een krachtig optreden.
Het Brusselse pokerspel rond de verdeling van de commissarisposten is ingewikkeld. Dat bewijst de benoeming van de nieuwe Commissievoorzitter Jean Claude Juncker, die wordt verweten het gezicht te zijn van het ‘oude’ Europa. Voor Juncker is er nu de kans te laten zien dat zijn critici ongelijk hebben.
Hij heeft invloed op de invulling van de posten. Als Juncker weet te bereiken dat een nieuwe MacSharry het roer overneemt van Ciolos, biedt dat kansen voor boeren en tuinders. Want een creatieve en ondernemersgerichte omgang met het nieuwe GLB kan de komende jaren veel ten goede bijsturen. En dat hebben boeren en tuinders nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer