Bomen zorgen voor koelte in de stad

‘Met dit fietsende weerstation, ontworpen en op de fiets gemonteerd door de Wageningse meteoroloog Bert Heusinkveld, reden we door het centrum, door woonwijken, parken en een stukje buitengebied. In de parken bleek het gemiddeld 1 graad koeler te zijn dan in de bebouwing van de binnenstad. Ook de stralingstemperatuur lag er lager. We ontdekten dat straten zonder groen bij eenzelfde luchttemperatuur een beduidend hogere stralingstemperatuur hebben dan straten met groen.
‘Waarom bomen zo’n geweldig effect hebben? Ze laten minder directe straling van de zon door en de straat straalt daardoor ook geen warmte terug. We ontdekten dat de schaduw van grote boomkruinen het meeste effect heeft. In straten met kleine bomen én voortuinen lag de stralingstemperatuur 2 graden lager dan in een straat zonder groen, terwijl in straten zonder voortuinen maar wel met grote bomen en dito kruinen de stralingstemperatuur wel 4 graden lager uitpakte.
‘Stadsgroen zorgt dus echt voor koelte in de bebouwde omgeving. Dat hebben we nu overtuigend bewezen, niet vanuit een weerstation, maar op straat, daar waar de mensen zijn.
Uit de straatgesprekken blijkt dat mensen zich het comfortabelst voelen in een straat met bomen en voortuinen, ook al is de stralingstemperatuur daar hoger dan in een straat met grote bomen maar zonder voortuinen. Alleen al het zien, de beleving van groen, maakt dus veel uit. Mensen voelen zich er prettiger door op hete zomerdagen en vinden de warmte draaglijker.’

De Wageningse landschapsarchitecte Wiebke Klemm (36) wijdde haar promotieonderzoek aan hittebestrijding in de stad en trok met een speciale bakfiets door Utrecht. In Trouw vertelt ze erover.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer