Goeree%2DOverflakkeese+boeren+zelf+markt+op
Nieuws
© Wim van Vossen

Goeree-Overflakkeese boeren zelf markt op

Zeker 35 boeren en andere ondernemers op Goeree-Overflakkee gaan op grote schaal streekproducten aan de man brengen. Deze week richtten zij de coöperatie 'Buutegeweun' op.

Vorige week was nog onzeker of er voldoende animo was voor de coöperatie. De kritische ondergrens lag op dertig deelnemers.

‘We hebben voldoende ondernemers die hun deelname definitief hebben toegezegd om van start te gaan’, vertelt initiatiefnemer Mark Soetman. ‘We hopen op vijftig, zestig leden te komen. De belangstelling is groot.’

Buutegeweun

‘Buutegeweun’ is een Flakkees stopwoordje voor buitengewoon. De coöperatie heeft inmiddels een vijfkoppig ad interim bestuur. Dat treedt af bij de eerste algemene ledenvergadering. Onder de coöperatie komt een werk-bv, die Soetman gaat leiden.

De leden betalen een eenmalige inleg als werkkapitaal voor de bv. ‘Dat zal niet meer dan 3.000 euro zijn voor de vroege inschrijvers. Later wordt de instap duurder’, zegt Soetman. Een deel van de winst wordt verdeeld onder de leden.

Leden

Naast akkerbouwers, veehouders, pluimveehouders, fruittelers en andere agrariërs participeren vissers in de coöperatie. Zij gaan hun producten onder het label ‘Geweun Goed’ aan de man brengen.

‘We willen een breed en divers aanbod van streekproducten’, aldus Soetman. Bekende namen zijn onder meer De Mèkkerstee (geitenkaas), Eibaar (vrije-uitloopeieren) en de Jerseyhoeve (ijs en kaas).

Logistiek

Verkoopkanalen zijn er al. Vanaf dit najaar zijn de streekproducten van Goeree-Overflakkee verkrijgbaar in de Rotterdamse Markthal. Daarnaast wil de coöperatie leveren aan de regionale horeca en zorginstellingen.

De ondernemers maken verder gebruik van elkaars faciliteiten. Zo heeft een ondernemer al een verpakkingslijn en een andere bedrijf een distributienetwerk met vrachtwagens.

· Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer