Hoge oogstprognose, tarweprijs keldert

Op de internationale markten zijn tarweprijzen sterk gedaald. Hogere oogstverwachtingen zijn de oorzaak.

Joost van WinsenOp Matif, de termijnbeurs in Parijs, kelderde de notering voor november begin deze week naar 178,75 euro per 1.000 kilo. Op de CBoT, de termijnbeurs van Chicago, sloot de tarweprijs vorige week vrijdag 4 procent lager af op 525,88 dollarcent per bushel (september 2014 notering).
De twee termijnmarkten reageerden op het WASDE-rapport dat de United States Department of Agriculture (USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw) eind vorige week uitbracht. Hierin voorspelt het ministerie dat de wereldwijde tarweoogst dit seizoen uitkomt op 705,2 miljoen ton. Ten opzichte van de vorige raming van juni is dit een stijging van 3,55 miljoen ton, ofwel 0,5 procent.
Wereldwijd zijn er geen productieproblemen en wordt er geanticipeerd op een nog hogere oogstverwachtingen in de komende maanden. In de Verenigde Staten, Europa, Oekraïne en Rusland worden grotere oogsten voorzien. Alleen Canada heeft te maken met negatieve weerseffecten op het graan door te veel neerslag.
Voor Rusland is bijvoorbeeld de prognose bijgesteld van 95,5 miljoen naar 98 miljoen ton, waarmee het land ruim boven de oogst van 2013 komt. Die was 92,4 miljoen ton.
In Europa loopt het seizoen ongeveer vier weken voor zonder dat er extremen zijn geweest. Het klimaat in de VS bevordert ook een goede oogst. USDA-cijfers tonen aan dat een derde van de Amerikaanse wintertarwe van goede of uitstekende kwaliteit is. Bij de zomertarwe ligt dat aandeel op ongeveer twee derde.
De USDA heeft eind vorige week ook nieuwe eindvoorraadcijfers gepubliceerd. Voor juli houdt het ministerie een voorraad van bijna 200 miljoen ton aan. Dit is bijna 1 miljoen ton tarwe meer dan de prognose in juni. Aan het eind van het seizoen 2013-2014 was de eindvoorraad ruim 5 miljoen ton kleiner.

nederlandse telersbeurzen

Ook de Nederlandse telersbeurzen reageerden op de nieuwe cijfers. Goes sloot met 160 euro per 1.000 kilo 4 euro lager af dan de week ervoor. Middenmeer presenteerde deze week een prijs voor tarwe die juist hoger lag: 160 euro tegen 158 euro per 1.000 kilo in de voorgaande week.
Het prijsverloop op de groothandelsbeurs in Rotterdam was minder heftig: de notering hier was 194,50 euro per ton, ofwel 1 euro lager.
Gedurende deze week herstelden de notering op de termijnmarkten in Parijs en Chicago zich iets. Wel bereikten ze de afgelopen week het dieptepunt van de laatste twee jaar.
Nederland had vorig jaar al een grote oogst met ongeveer 1,4 miljoen ton. De tarweproductie was 8 procent groter dan in 2012. In 2013 kwam gemiddeld 9,2 ton tarwe van een hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Plant Care: het groene alternatief
Plant Care: het groene alternatief Vossen The New Farming
Coating bespaart op voereiwit
Coating bespaart op voereiwit Speerstra Feed Ingredients

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer