‘Back to Basics’ in keuze zaaigoed

Voor het uitzoeken van maïszaad kunnen we te kust en te keur. Willen we een zeer hoge zetmeelopbrengst of een massale snijmaïs met hoog opbrengstpotentieel, of een soort met een goede ziekteresistentie, droogtetolerantie of een soort geschikt voor alle grondsoorten? Of liever een vroegrijpe soort? Er was een tijd dat we naar bijeenkomsten gingen om ons hierover te laten voorlichten.

Afhankelijk

De wereld is veranderd met de komst van genetisch gemanipuleerde gewassen; een technische uitvinding met octrooi erop, een hybride zaad dat je niet kunt overhouden voor volgend jaar. Zo worden we verplicht elk jaar weer nieuw zaad te kopen en betalen we jarenlang (lees: veel te lang) voor onderzoek en ontwikkeling. We zijn afhankelijk geworden van een handvol ‘agrimultinationals’, zaadproducenten, die de zaadhandel in de wereld domineren.
Al die zogenaamde verschillen in zaaizaad, en de hoge kosten ervan; Fred is daar zeer sceptisch over. ‘Back to basics’ met de ideeën daarover: ‘Op onze slechtste grond hebben we altijd een slechte opbrengst. Ook met duur zaad, uitgekozen voor speciaal die grondsoort en met droogtetolerantie. Op onze betere grond hebben we altijd betere opbrengsten. Nog beter wordt het als het op tijd regent en als we bovenop zaken zitten als bemesting, onkruidbestrijding en insectenbestrijding.’

Frustrerend

Voor toegang tot zaad voor ‘dealersprijs’, voornamelijk voor eigen gebruik, zijn we in het verleden dealer geworden van een bekende Amerikaanse zaadproducent. Maar nog steeds is dat niet het goedkoopste: dat is namelijk zaad dat uit productie is genomen maar nog wel voorradig is. Dus zaad dat niet meer in de catalogus staat.
Dit is dan wel genetisch gemanipuleerd zaad, want dat wordt vrijwel overal (behalve in de biologische landbouw) in de VS gebruikt. Een Roundup Ready-soort dat tevens bescherming biedt tegen vraat aan de maïskolven.
‘Oudere’ soorten zaaigoed die al uit de productie zijn, van welk merk dan ook, zijn vaak goedkoper dan nieuwere soorten voor dealersprijzen, en dan bedoel ik zo rond de helft van de prijs. In de akkerbouw blijft het enigszins frustrerend, de kosten van maïszaad. We betalen hier in Amerika gemiddeld toch rond tweehonderd dollar per hectare aan zaad. Dat is ongeveer twintig procent van de opbrengst.
De klantenservice van de grootste zaadproducent in de VS heeft Fred z’n mobiele telefoonnummer gekregen en hoopte kortgeleden op een uitgebreid gesprek over de verschillende soorten zaaizaad die we in de afgelopen jaren hebben gebruikt. Fred geeft zijn mening, en als echte Groninger, zonder een overbodige hoeveelheid aan woorden. Deze keer is hij wel héél kort en duidelijk. De Amerikaanse enquêteur realiseert zich natuurlijk niet dat hij belt, slechts minuten voor de aftrap in de voetbalwedstrijd waar Oranje de kwartfinale speelt.

Joke Rodenhuis

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer