ZON: zelfde veiltijden als België

ZON Fruit & Vegetables stemt zijn veiltijden af op die van de Belgische veilingen. De maatregel moet tot meer concentratie bij de daghandel leiden.

Joost van WinsenDe afzetorganisatie voor groente en fruit in Venlo start de aanpassing bij prei en aubergine. Deze groenten komen op hetzelfde tijdstip voor de klok als bij de Belgische veilingen, die een gezamenlijk veilschema hanteren.
Ook bij aardbeien en witlof sluit ZON zich aan bij het veilschema in België. De veiling overweegt volgend jaar ook de veiltijden van tomaat en paprika aan te passen aan die in België. ZON neemt deze stappen zonder daarover in overleg te treden met de Belgische veilingen.
ZON doet pogingen om de klok te versterken. Daartoe heeft de veilingorganisatie de dagbemiddeling afgeschaft, een beslissing die ZON eerder dit jaar heeft genomen.
Daarnaast is het assortiment voor de klok breder geworden. Sinds april, toen de veiling de nieuwe koers uitzette, is het aandeel klokverkoop gestegen van 25 naar 40 procent.
Leon Litjens, commercieel manager bij ZON, is tevreden over de eerste resultaten van de ingezette strategie. ‘We merken dat het aantal klokkopers in korte tijd is toegenomen. Ze geven aan behoefte te hebben aan een verdere verbreding van het assortiment’, vertelt hij. Daarbij worden komkommers, sla en hard fruit genoemd.
ZON Vegetables zal over deze wens in gesprek gaan met Kompany, het collectief van komkommertelers dat vroeger via ZON afzette, maar zelf de verkoop ter hand heeft genomen.

Hogere prijs

‘Concentratie van de daghandel zorgt voor kostenbesparingen en heeft een positief effect op de prijs’, zegt Litjens. De klokprijzen liggen hoger dan de prijzen bij dagbemiddeling, wijst onafhankelijke prijsvergelijking tussen de veilingen uit, stelt hij.
‘Maar de prijs ligt nog niet op het niveau waarop die zou moeten liggen. Dat komt door de huidige marktomstandigheden: het aanbod is groter dan de vraag.’
Volgens Litjens is de prijsvorming erbij gebaat als er in de Benelux een eensluidend veilschema zou worden gehanteerd. Ontwikkelingen zoals bij FloraHolland, waarbij de daghandel van een product voor één landelijke klok komt, acht hij ook profijtelijk voor de groente- en fruitsector.
ZON kijkt verder met belangstelling naar andere ontwikkelingen bij de Belgische klok. Veilingen in België hebben onder andere weekcontracten voor de klok geïntroduceerd.

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 8°
  10 %
Meer weer