Valse meeldauw in biet en ui

Op een beperkt aantal bietenpercelen is valse meeldauw aangetroffen. Uit het zuidwesten van het land komen meldingen van valse meeldauw in uien.

Het bijzondere bij de valse meeldauw in bieten is dat grote delen van het perceel zijn aangetast, zo meldt het IRS. In het verleden betrof het doorgaans één of enkele planten op een perceel wanneer valse meeldauw was aangetroffen.
Valse meeldauw in bieten is niet te bestrijden, omdat er geen middelen zijn toegelaten. Wanneer de aantasting door de schimmel Penronospora farinosazich beperkt is tot enkele planten op het perceel is de schade niet noemenswaardig.
De valse meeldauw bekend van uien is een andere soort: Peronospora destructor. ‘In het zuidwesten van het land raast het van de valse meeldauw in uien’, meldt Bert Westhof van BASF. Volgens hem duikt de schimmelziekte ook in Noord-Holland op. Valse meeldauw is een waterschimmel, net als phytophthora, maar de ziekte heeft een wat langere cyclus van sporuleren.
‘Als de valse meeldauw nu een probleem is in bepaalde gebieden, hebben de telers drie weken geleden iets over het hoofd gezien’, zegt Westhof. Volgens de gewasbeschermingsspecialist van BASF is de ziekte al een paar weken onderweg als je het zo goed ziet in het veld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer