Uitbreiden onder voorwaarden

Arnhem - Intensieve veebedrijven in Gelderland mogen straks uitbreiden als ze aan een aantal maatschappelijke voorwaarden voldoen. Dat staat in de Omgevingsvisie van provincie Gelderland, die woensdag in de Provinciale Staten werd aangenomen.

Jacomien Voorhorst
De intensieve veehouderij moet straks voldoen aan een aantal bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid of ruimtelijke kwaliteit. Daar staat tegenover dat bouwbloknormen worden geschrapt. Ook het provinciale reconstructiebeleid wordt ingetrokken.
Melkveehouderijbedrijven hebben niet met deze eisen te maken. Voor hen geldt alleen dat grondgebonden bedrijven minimaal de helft van het ruwvoer van eigen of gepachte grond moeten halen. Nieuwvestiging is niet meer mogelijk, maar bedrijven krijgen op bestaande locaties meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen.
Provincie Gelderland gaat dit onderdeel van de Omgevingsvisie nu vertalen in een regionaal beoordelingssysteem dat gemeenten in hun bestemmingsplannen kunnen opnemen. Dat moeten ze op 1 januari 2016 hebben gerealiseerd. Dan vervallen de reconstructiezonering en de provinciale bouwblokmaten voor de intensieve veehouderij.
Voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland is blij dat de scherpe kantjes van de Omgevingsvisie af zijn. ‘We gaan nu naar een systeem dat maatschappelijk draagvlak geeft, deels door plussen die vandaag de dag al praktijk zijn. Bovendien mag de gemeente alleen maar dit soort eisen stellen als ze economisch haalbaar zijn.’
Schoonman is blij dat eind volgend jaar het oude provinciale reconstructiebeleid verdwijnt. ‘Dan zijn we eindelijk af van dit achterhaalde beleid. Dat is goed voor de bedrijfsontwikkeling van de intensieve veehouderij.’
Nieuwvestiging kan niet meer, maar de voorzitter van LTO Noord Gelderland denkt niet dat dat een probleem is. ‘Bij de reconstructie is gebleken dat daar niet veel behoefte aan is. Er komen genoeg bestaande locaties beschikbaar.’

groene zone

De nieuwe Omgevingsvisie bevat geen beperkende voorwaarden voor ondernemers met een bedrijf in de Groene Onwikkelingszone (GO). In de eerste versie moesten deze boeren investeren in nieuwe natuur wanneer ze wilden uitbreiden. Die eis is door de inzet van LTO Noord van tafel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer