PvdD is ook partij voor boeren

Stoppen met inefficiënte eiwitproductie en voorkomen dat boeren onder de kostprijs moeten produceren. Dat is volgens de Partij voor de Dieren goed voor dieren, voor het milieu én voor boeren.

Marianne ThiemeElke week stoppen vijftig boeren met hun bedrijf. Niet vanwege de Partij voor de Dieren, maar als gevolg van CDA/Rabobank-beleid waarin boeren steeds meer worden gedwongen tot grootschaligheid, intensivering. Een ‘rat race to the bottom’. Tegen zo laag mogelijke kosten voedsel produceren ten koste van dieren, zichzelf en het milieu.
In 2030 zal 15.000.000 vierkante meter agrarisch onroerend goed leegstaan. De komende twintig jaar zullen circa 24.000 agrarische bedrijven stoppen. Toen de commissie Van Doorn haar rapport presenteerde, zei Daan van Doorn: ‘Als de wereldbevolking evenveel gaat consumeren als wij doen, hebben we vier aardbollen nodig.’ Zijn oplossing: ‘intensiveer de landbouw.’ Uitstel van executie en de verkeerde investeringsprikkel.
Een ruime meerderheid van de Nederlanders is tegen megastallen. Oud-minister Cees Veerman zei het al: ‘Het systeem is vastgelopen. We importeren enorme hoeveelheden veevoer, we exporteren enorme hoeveelheden varkens en de rotzooi - 70 miljard kilo mest - houden we hier.’

Marktwerking

Door de huidige liberalisering en globalisering is het een illusie om te verwachten dat de levensstandaard van boeren, het dierenwelzijn en het milieu via marktwerking beschermd zijn en verbeterd kunnen worden. Het is onbegrijpelijk dat LTO blij is met een handelsakkoord TTIP dat meer negatieve dan positieve gevolgen zal hebben voor de Nederlandse boer. De gevolgen van het Blair House vrijhandelsakkoord zijn bekend: gezinsbedrijven kwamen verder onder druk en de eiwitgewassenteelt verdween.
Daarom pleit de PvdD voor regionalisering en overheidssturing. Door facilitering, het instellen van Europese graanvoorraden, wettelijke eisen en een langetermijnvisie op de voedselvoorziening zou de landbouw in kunnen zetten op een koers waar mens, dier en de aarde baat bij hebben. Waarbij het kabinet boeren moet beschermen tegen dumping van inferieure producten uit het buitenland. En boeren zou moeten stimuleren om eiwitrijke gewassen te telen, met name voor menselijke consumptie.
Want vanwege de klimaatcrisis, de grondstoffencrisis en de groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk om anders te gaan kijken naar de bestemming en het gebruik van het geproduceerde voedsel. Bij het beoordelen van de productie kijkt de sector vooral naar het aantal kilo’s voedsel per hectare. Het is echter belangrijker om te kijken naar de hoeveelheid mensen die je per hectare kunt voeden.
Eén hectare landbouwgrond is voldoende om tien mensen van voedsel te voorzien, maar door het inefficiënte gebruik van het geproduceerde voedsel voeden we momenteel slechts zes mensen per hectare. Bijna de helft van de wereldgraanoogst is bestemd voor veevoer. Het kost tot 7 kilo graan om 1 kilo dierlijk eiwit te produceren. Als we stoppen met die inefficiënte eiwitproductie, kunnen we volgens de Universiteit van Minnesota 4 miljard mensen extra voeden met het huidige akkerbouwareaal.
Er moet snel een einde komen aan de situatie dat boeren onder de kostprijs moeten produceren - ten koste van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu - omdat grote marktpartijen hen uitwringen qua inkoopprijzen. Om dit te voorkomen zou de overheid de verantwoordelijkheid voor verantwoorde productiewijze bij de retailers moeten leggen.
Zo zou er bijvoorbeeld een wettelijke bodem in de inkoopprijs moeten liggen. Geen wettelijke bodem in de vorm van een minimumprijs, maar in een verplichting voor marktpartijen om aan te kunnen tonen dat de producent voor het ingekochte bedrag heeft kunnen produceren, binnen de wettelijke en eventueel bovenwettelijk ingestelde normen. Zo ontstaat een gezonde en verantwoorde concurrentie in de voedselketen op basis van kwaliteit en efficiëntie. Geen vrijhandel, maar garanties voor voedsel- en inkomenszekerheid via regionale teelt.
Boeren komen verder met de Partij voor de Dieren, zoals ook de agrarische stemwijzer recent liet zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer