Produceren met minder mest zware klus

De productie overeind houden met de nieuwe gebruiksnormen is hoog gegrepen. Dat was te zien op de open middag van proefbedrijf Vredepeel.

Jorg TönjesTijdens de middag op de proefboerderij draaide alles om efficiëntie. Als de normen voor stikstof en fosfaat volgend jaar lager zijn, zijn andere bemestingsmethodes nog geen compensatie daarvoor.
Dat het niet meevalt zegt Ton Hendrickx, productmanager bemesting bij CropSolutions. In proeven in Vredepeel kijken onderzoekers of het helpt om fosfaat en stikstof heel dicht op zaad of poters te brengen. ‘We vinden nog niet dat rijenbemesting de 20 procent minder stikstof compenseert’, geeft Hendrickx de bezoekers mee.
Andere methoden die in proeven onderzocht worden zijn het gebruik van langzaam vrijkomende meststoffen, bladmest en de ‘wondermiddelen’. Varkensdrijfmest en dunne fractie komen in te korte tijd vrij voor het gewas. Runderdrijfmest of kunstmest met een coating werken trager maar nog onvoldoende. Hendrickx denkt dat er pas meer effect van het gespreide vrijkomen van de mest te merken is met producten als Ekote, een gecoate ureummeststof. ‘Dan komt de stikstof pas vrij vanaf augustus’, zegt hij.
‘Rondom de wondermiddelen blijft het nog erg stil’, geeft de manager aan. Claims van fabrikanten dat hun middel wonderen doet bij lage bemesting worden niet bevestigd door het onderzoek. Bladbemesting kan in het seizoen een efficiënte aanvulling zijn. Hier merkt Hendrickx wel op dat de gewenste 8 tot 9 kilo stikstof per hectare vaak niet haalbaar is. ‘Met dit weer kun je ten hoogste 4 of 5 kilo geven en dan ook pas ‘s avonds, anders verbrandt het gewas.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer