Procedure NB-wetvergunning sneller

Den Bosch - De afhandeling van vergunningsaanvragen in het kader van de Natuurbeschermingswet wordt eerlijker en makkelijker. Daarnaast krijgen veehouders alle legeskosten terug als de provincie een aanvraag afwijst. Een motie daartoe van de CDA-fractie is aangenomen.

Jasper Schel
De Raad van State verbiedt het de provincie Noord-Brabant sinds eind 2013 om vergunningen middels de depositiebank te verlenen. Toch bleef de provincie de, vaak kansloze, aanvragen in behandeling nemen met lange wachttijden tot gevolg. Het CDA, in de persoon van Statenlid René Kuijken, opperde in de motie om zo snel mogelijk te stoppen met het behandelen van vergunningsaanvragen die de aanvrager vrijwillig wil intrekken.
Stikstofrechten kopen blijft mogelijk tot inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Bedrijven die zelf ammoniakrechten willen kopen, en waarbij dus niet wordt gesaldeerd, krijgen voortaan meer tijd om dat te regelen dan de acht weken die er nu voor staat. De motie roept ook op de ambtelijke inzet voor kansloze of onnodige vergunningen zo veel mogelijk te staken.
Ook wordt de capaciteit van de ambtelijke organisatie voorbereid op een mogelijke golf van vergunningsaanvragen als de PAS in werking treedt. Op deze manier worden de lange wachttijden zoveel mogelijk voorkomen.

Trots

De CDA-fractie is blij dat de motie, met ondersteuning van de VVD en PVV, is aangenomen. ‘René Kuijken heeft verschrikkelijk hard gewerkt om deze schrijnende impasse te doorbreken’, reageert CDA-fractievoorzitter Conny Kerkhof-Mos bij afwezigheid van Kuijken.
‘We zijn dan ook trots dat dit nu gelukt is. We praten bij de provincie al anderhalf jaar over deze problematiek. Het is niet goed te praten dat veel bedrijven in hun voortgang worden geblokkeerd doordat de provincie traag is met de afhandeling van aanvragen. Het is de kunst om bedrijven niet in hun voortgang te frustreren. Nu maar hopen dat het werkelijk helpt. In ieder geval wordt een deel van de legeskosten kwijtgescholden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer