Met kennis en humor organiseren


De Oegandese coöperatie Nyakyera ACE is voor lokale begrippen een relatief grote organisatie met zo’n 1500 leden. Dagelijks wordt de melk van de aangesloten melkveehouders met een pick-up opgehaald in melkbussen of jerrycans. Door de warmte en slecht begaanbare wegen is de melk regelmatig al zuur voordat hij aankomt bij de verderop gelegen unie. Het ontbreken van koeling is daarmee een rem op de uitbreiding van productie en verwerking door de zuivelcoöperatie.

Cultureel NAJK

Ter voorbereiding op een mogelijke adviesopdracht organiseerde het NAJK in samenwerking met Agriterra een training voor geïnteresseerde leden. Hierin kwam onder meer het omgaan met andere culturen aan bod. Na het volgen van deze tweedaagse training werd de Aaltense boerin benaderd door Agriterra om op werkbezoek te gaan naar Oeganda.

Boerentrots

Ruesink was direct enthousiast om haar kennis te delen. ‘‘De boeren daar pakken het meest op van zien en doen. De Agriterra-medewerker die in Oeganda woont en werkt kan veel praktische dingen regelen die ik alleen niet had gekund.’’ Naast het coördineren van de aankoop van een melktank, waren het opstellen van een ledendatabase en het boordelen van de potentie van de coöperatie belangrijke doelen van haar bezoek. Met name de gedrevenheid en trots van de betrokken boeren is iets wat de jonge melkveehoudster is bijgebleven. ‘‘Eigenlijk verschillen de boeren daar niet zoveel met hier. Al denk ik dat de Nederlandse boeren ook veel van hen kunnen leren; Oegandese boeren zijn zo gelukkig met wat ze hebben.’’

Melkproductie verhogen

Tussen de bedrijven door hadden de Oegandese boeren tal van vragen over het verhogen van de melkproductie. Overtuigd dat iedere factor de productie direct doet stijgen. ‘‘Zo eenvoudig is het natuurlijk niet’’, stelt Ruesink. Al snel bleek dat humor een goede manier was om elkaar beter te begrijpen. Foto’s van het bedrijf van Ruesink zorgden zo voor grappen over faciliteiten als een koe-borstel.

Zaken op orde

In de toekomst zal een aantal Oegandese boeren naar Nederland komen om met eigen ogen te zien hoe de melkveehouderij hier werkt. Voorwaarde is dat het bestuur van de coöperatie op orde is en de eerste boeren hun financiële bijdrage hebben geleverd aan de melktank. Dit is een goede zaak vindt de GAJK-bestuurder: ‘‘De boeren kunnen zo laten zien dat ze er echt voor gaan en hun zaakjes goed op orde te hebben. Agriterra stimuleert hiermee de lange termijn ontwikkeling van de coöperatie.’’

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer