Groot wild

De provincie Drenthe wil groot wild weer toestaan in Drenthe. Vooral Staatsbosbeheer stimuleert het om grote herten en wilde zwijnen weer toe te laten in de Drentse natuur. Op die manier zal het toerisme weer toenemen, is hun argument. En het is spannend. Ja ja.
Ik heb geleerd dat wanneer een Drent ‘ja’ zegt, hij ook duidelijk ja bedoelt. Maar wanneer hij ‘ja ja’ zegt, is het duidelijk nee. Iedereen, tenminste bijna al mijn collega’s, zeggen ‘ja ja’. Het gaat dan weer over een politiek besluit van een gedeputeerde dat gebaseerd is op emotie.
Wie zal er buiten de boswachter (misschien) ooit een edelhert aanschouwen of een wild zwijn? En natuurlijk, en dat is nog veel spannender, een echte wolf. Ja ja. Alsof die beesten weten waar de grens is. En heel Nederland duikt er bovenop. Tot in de Tweede Kamer toe is er drukte over. Die ene wolf die al gevonden is. Ja ja.
Als akkerbouwer of bollenteler denk je meteen: hoe kan ik mijn gewassen tegen dit fenomeen beschermen? We hebben al eens op de Veluwe gefietst en daar zie je langs de paden de sporen van de wilde zwijnen en ruiken kun je ze ook al. Ik heb er toen niet één gezien.
Als ze die robuuste natuurgebieden op zijn kop zetten, vind ik dat niet erg, hoor. Maar wanneer ze gaan huishouden in een bollenveld, word ik daar niet zo blij van. We zullen onze kwetsbare landbouwgronden moeten gaan beschermen tegen groot wild. Ja ja.
Een stroomdraadje zal deze keer niet helpen. Ik neem aan dat ze daar overheen springen of onder door gaan, anders zullen ze ook nooit in de omheinde gebieden van Staatsbosbeheer verschijnen.
Nee, we zullen de lucht van hun natuurlijke vijanden moeten gebruiken om deze beesten te weren, denk ik. Bijvoorbeeld leeuwenpoep of tijgerpoep of op zijn minst de lucht daarvan. Dit is overigens gewoon te koop, hoor. Een nadeel zou kunnen zijn dat ook deze beschermende maatregelen moeten worden aangebracht met de landbouwspuit.
Overigens een machine waar dieren veel minder bang voor zijn dan mensen. Meestal als we met de veldspuit aan het werk zijn, komen de grote dieren dichter bij ons dan de grote mensen. Die zijn daar erg bang voor geworden sinds de hetze die is veroorzaakt door een paar mensen die zo graag hun gelijk willen halen.
Het is eigenlijk bij de beesten af. Ja ja.

Hans van der Heijden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer