Eerste maïs in de pluim

De maïs van de deelnemers aan het Maïsmeetnet van Nieuwe Oogst groeit fors door. Het profiteerde van het warme weer en de hoeveelheid vocht van de afgelopen twee weken. Toch waren de buien van deze week meer dan welkom. De eerste maïs staat zelfs al in de pluim.

Pieter StokkermansHet gewas van Giel Reintjes uit Ottersum staat er goed bij. Bij hem staan de eerste planten in de pluim. Wel steken de bladeren behoorlijk omhoog. Last van droogte? ‘Moeilijk te zeggen, het was me nog niet opgevallen. Bij echte droogte is er sprake van een krullend blad. Dat is hier zeker niet het geval. Daarbij hebben we 35 millimeter regen gehad vandaag, ik verwacht dat een eventueel vochttekort nu voorbij is’, aldus Reintjes dinsdagavond.
De regen maakte Roelof de Jong uit Sibrandabuorren minder gelukkig. Met name de regen die in mei viel: ‘Toen viel er in een paar dagen erg veel water. In combinatie met een vorstloze winter was dit niet goed voor de maïs. Veel maïs kleurde hierdoor enorm geel. We hebben nog geluk gehad dat de maïs de laatste weken mooi donkergroen is geworden en nu vlot de groei heeft ingezet. De grond is mooi droog. In mei kon je niet eens met de laarzen het land op’, vertelt hij.
Elders is de grond ook droog. Daar is de regen die begin deze week viel meer dan welkom. Dat was ook het geval bij Ferd van de Ven uit Lage Mierde: ‘Door de behoorlijke temperatuur en de regen van het afgelopen weekend is de maïs flink bijgetrokken. Het gewas bleef achter ten opzichte van de meeste maïs in de omgeving’, vertelde hij dinsdag. De oorzaak hiervan komt doordat het perceel op termijn natuurgrond wordt. Het gewas krijgt daarom geen fosfaatmeststof, maar wel stikstof en kali. ‘Op termijn komen we op een punt dat de maïsteelt op dit perceel niet meer rendabel wordt. Vooralsnog is dit nog niet het geval. Het gewas is misschien wat kleiner, het is goed en gezond’, vertelt hij.
Rogier Brosens uit Wouwse Plantage was dinsdag tevreden over het weer. In zijn ogen eindelijk goed: ‘We hebben tot nu toe weinig regen gehad, afgelopen weekend ook maar tien tot 15 millimeter. De plant heeft voor de groei water nodig, zeker 30 tot 40 millimeter op korte termijn. Toch staat het gewas er niet verkeerd bij.’
Datzelfde geldt voor Jaap Koorn uit Hippolytushoef, die het soms wat fris voor zijn gewas vindt. Guido Frijns uit Reimerstok verwacht dat nu, na een droog voorjaar, de oude graszode mooi kan verteren: ‘De voedingsstoffen komen op tijd beschikbaar voor de korrelzetting.’
Ook Gerrit de Jong uit Meerkerk geniet van de regen. ‘De planten hadden nog geen vochttekort, maar de bodem liet de droogte goed zien. Er zaten flinke scheuren in de grond, waar je een fiets in kunt stallen. De variatie tussen de planten wordt minder.’ Wel heeft De Jong in een ander perceel last van oogvlekkenziekte, een schimmelziekte die uit de grond komt. ‘Binnenkort spuiten we hiertegen met Retengo Plus. De ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat we nu voor het derde jaar op rij maïs op dit perceel telen. Dat is ook het geval bij het Maïsmeetnet-perceel, maar daar komt het veel minder naar voren.’

Als kool

Willy Aarts uit Hallum is eveneens enthousiast: ‘De maïs groeit als kool. Alleen op de kopakkers staat deze, vanwege de structuurschade, iets minder goed. We krijgen op tijd een bu’, vertelt hij. De melkveehouder denkt dat de maïsplanten, zoals normaal gesproken, rond 1 augustus in de pluim komen. ‘Misschien is het iets eerder, vanwege het groeizame weer’, vertelt hij.
De maïs van Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond is, door een late zaaidatum, nog lang niet zo ver. ‘De maïs begint nu te groeien. Ik heb het gevoel dat mijn maïs met een flinke inhaalslag bezig is.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer