“De uitdaging zit in de verwerking en afzet van de biomelk”

Biologisch melkveehouder en bestuurder Kees van Zelderen droeg eind 2013 als trainer bij aan een cursus ‘Biologische melkveehouderij’ die de koepel van Boliviaanse biologische boeren, AOPEB, organiseerde. De cursus was met name gericht op de praktische kanten van het houden van biologisch melkvee.

Certificeren: hoe en wat?

“Het voorbeeld van de Andes-boeren illustreert eens te meer het belang van een goede (markt)infrastructuur en ketenontwikkeling. In mijn beleving kan alle melk van de hooglanden met een paar kleine aanpassingen als biologisch op de markt worden gebracht. Daarvoor is kennis van certificering nodig maar ook, zeker zo belangrijk, het ontwikkelen van afzetkanalen. ”

Elkaar bestaansrecht gunnen

“Je realiseert je dat ook deze boeren het recht hebben om voedsel te produceren voor hun eigen ‘regio’ en daarvan te kunnen bestaan. Daarvoor hebben ze toegang nodig tot hun binnenlandse markt en tot internationale markten. We hebben de kennis, ervaring en netwerken om deze boeren in de gelegenheid te stellen hun productie duurzaam te ontwikkelen. En dat is goed voor hen, voor de voedselzekerheid van de regio, voor het verantwoord gebruik van grondstoffen en voor de biodiversiteit, en daarmee ook voor ons.”

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer