LTO blij met einde Veiligheidscertificaat

LTO is blij dat Aequor de verplichting voor hippische leerbedrijven om het Veiligheidscertificaat te voeren, laat vallen. Hierdoor is er nu duidelijkheid voor alle bedrijven. Het veiligheidscertificaat was een kostenpost en had veel overlap met de wettelijke Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

LTO+blij+met+einde+Veiligheidscertificaat
© Pieter Stokkremans

Sinds januari 2013 was elk leerbedrijf verplicht om een Veiligheidscertificaat te hebben. LTO heeft van meet af aan ingezet op een ander spoor.

LTO vindt dat de paardenbedrijven, net als andere bedrijven hun zaken, dus ook veiligheid, op orde moeten hebben. Bij wet is geregeld dat elk bedrijf met een of meerdere stagiaires of werknemers moet beschikken over een RI&E.

RI&E

Er is een specifieke branche RI&E voor de paardenhouderij beschikbaar. Het Veiligheidscertificaat van Stichting Veilig Paardrijden overlapt voor een groot deel de RI&E.

Het Veiligheidscertificaat kent zijn oorsprong bij de manegebedrijven, waarbij het accent ligt op de veiligheid van de klanten.

Wettelijke eisen

Met als doel optimale veiligheid van personeel, ondernemers, klanten en paarden heeft LTO samen met STGAS en enkele andere partijen uit de Sectorraad Paarden steeds gepleit voor een verplichte toetsing van de RI&E door een onafhankelijk preventieadviseur.

Dat voorstel is dus nu overgenomen door het bestuur van Aequor. Vanaf augustus 2014 hanteert Aequor alleen nog de wettelijke vereisten en het erkenningsreglement, zoals deze voor alle sectoren zijn vastgelegd.

LTO is temeer blij met dit besluit omdat de leerbedrijven nu aanzienlijke extra administratie en kosten worden bespaard.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer