Vroege afzet stuwt Aviko-pools

Met 15,40 euro per 100 kilo in de pool met voorverkoop ontvangen de aardappeltelers die leveren aan Aviko Potato een redelijke prijs in een moeilijk afzetjaar.

Haijo DoddeAviko Potato maakte deze week de poolprijzen voor consumptieaardappelen bekend van het seizoen 2013-2014. Naast 15,40 euro voor de pool met voorverkoop realiseerde de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato een prijs van 14,38 euro per 100 kilo voor de pool zonder voorverkoop.
De vermelde poolprijzen gelden voor de rassen Innovator, Leonardo en Victoria op levering in week 13, inclusief een gemiddelde kwaliteitspremie van 0,32 euro per 100 kilo. Voor bewaring rekent Aviko Potato een vergoeding van ongeveer 0,70 euro per maand per 100 kilo.
Voor de rassen Asterix, Bintje, Challenger, Compass, Eurostar, Fontane en Ramos is in de pools met en zonder voorverkoop gemiddeld 0,60 euro minder betaald. Bij Agria is de gemiddelde uitbetaling in beide pools 0,60 euro hoger dan de Innovator-groep.

Vroege verkopen

Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato vindt dat de ATC in een moeilijk afzetseizoen goed werk geleverd heeft en tevreden mag zijn met de gerealiseerde poolprijzen. In een persverklaring vergelijkt Aviko Potato de eigen prijzen onder meer met de gemiddelde cash settlement voor fritesaardappelen op de termijnmarkt van 11,50 euro en de gemiddelde beursnoteringen in Emmeloord en Goes die uitkomt op 11,90 euro per 100 kilo.
‘Vanuit de pools is veel volume verkocht in de periode van september tot en met december, toen varieerden de prijzen nog van 20 tot 24 euro per 100 kilo. De ATC handelde hiervoor ook regelmatig op de termijnmarkt. De pool met voorverkoop heeft vooral geprofiteerd van de vroege verkopen’, verklaart Zelhorst.
‘Aviko heeft in die bewuste periode veel grondstof vastgelegd om fritesverkopen te doen op een moment dat de fritesprijzen nog goed waren. Ondanks de achteraf relatief dure grondstof hebben we ook als verwerker winstgevende deals afgesloten zonder onnodige speculatieve risico’s te nemen.’

Agria

In een verdere toelichting op de poolprijzen vertelt Zelhorst dat aan het eind van het seizoen is besloten om Agria onder te brengen in een aparte pool. Dat heeft dat te maken met de hogere waardering in de markt voor Agria. ‘Het is een ras met specifieke eigenschappen voor meerdere bestemmingen. Daardoor was de marktprijs lange tijd hoger dan die van andere rassen.’ Zelhorst legt uit dat in de pools achteraf rassen bij elkaar worden gevoegd die qua marktontwikkeling het meest op elkaar lijken. Dit gebeurt op basis van de gerealiseerde dagprijzen.
Aviko Potato doet geen uitlatingen over de hoeveelheden aardappelen die verhandeld worden in de pools. Wel vertelt Zelhorst dat er in de keuze voor de pools een verschuiving plaatsvindt en dat hij constateert dat de afzet van consumptieaardappelen in de pool zonder voorverkoop geleidelijk groter wordt.
‘Veel van onze telers verkopen een vast deel van hun hectare-opbrengst op contract. Wat daar aan productie bovenop komt is vaak bestemd voor de pool met voorverkoop en de pool zonder voorverkoop wordt meestal gebruikt voor oogstrestanten. Nu zien we geleidelijk dat meer telers kiezen voor een vast contract en dat gaat veelal ten koste van de pool met voorverkoop. Daarentegen kiezen telers die eerder vooral handelden tegen dagprijzen steeds meer voor de pool zonder voorverkoop.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer