Asscher pakt uitbuiting personeel aan

Schijnconstructies en uitbuiting van personeel door werkgevers worden door minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hard aangepakt. Dat meldt hij de Tweede Kamer.

Asscher+pakt+uitbuiting+personeel+aan
© Thierry Schut

Voor gelijk werk moeten gelijke arbeidsvoorwaarden gelden, stelt de bewindsman. 'Dat geldt voor werknemers uit Nederland en ook voor werknemers uit het buitenland die hier werken.'

Met het actieplan bindt Asscher de strijd aan tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden, verdringing van werknemers, onderbetaling en uitbuiting. De sociale partners vroegen het kabinet gisteren na het sociaal overleg met een actieplan te komen.

Schijnconstructie

Werkgevers die werknemers inzetten via een schijnconstructie om bijvoorbeeld minder loon, belasting of lagere premies te hoeven betalen, kunnen aangescherpte regels en extra handhaving tegemoet zien.

Hiervoor zet Inspectie SZW maximaal 35 extra inspecteurs in. Zo wordt het bedrijven onmogelijk gemaakt om buitenlandse werknemers het minimumloon vooral als onbelaste onkostenvergoedingen te betalen, geeft Asscher aan.

Cao-loon

Verder wil het kabinet dat alle betrokken opdrachtgevers, dus niet alleen de directe werkgever, aansprakelijk worden voor het betalen van het cao-loon.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer