Sociale cohesie in de buurt cruciaal

Internet is groot, heel groot. Maar wie als boer of tuinder snel internet wil, moet vooral klein beginnen. Een groep mensen die de schouders eronder zet én sociale cohesie blijken een sleutelrol te vervullen.

Een probleem voor boeren en tuinders die snel internet via kabel of glasvezel willen, is dat de aanleg zich veelal beperkt tot de bebouwde kom. De reden is simpel: de kosten. 80 procent van de aanlegkosten worden gemaakt met graafwerk. Dat gold vroeger voor de tv-aansluitingen, en geldt nu evengoed voor snel internet via glasvezel.
In Noord-Brabant komen inmiddels verschillende initiatieven van de grond die moeten leiden tot een snellere uitrol van ‘glas’ in het landelijk gebied. Zo heeft provincie Noord-Brabant kwartiermaker Johan Meijerhof aangesteld. Het is aan hem om in vijf regio’s te inventariseren wat de mogelijkheden zijn en het proces dat leidt tot de aanleg van het netwerk te stimuleren.
‘De focus van de provincie ligt in vijf gebieden. Land van Cuijk, De Kempen, De Peel, midden-Brabant en West-Brabant’, vertelt ZLTO-projectleider Peter Paree, die vanuit ZLTO betrokken is bij snel internet. ‘De provincie wil initiatieven ondersteunen en ook financieren, maar legt de regie nadrukkelijk in de regio. Bij hen die er belang bij hebben dus.’
Los van de regio’s die de kwartiermaker onder handen neemt, zijn er verschillende gebieden waar het de goede kant op gaat. Zo gaat glasvezelbedrijf Reggefiber als proef behalve de bebouwde kom ook het buitengebied van Eersel en Bergeijk aansluiten. En ook elders in De Kempen, zoals in Heeze, Leende en Sterksel, gaat het volgens Paree de goede kant op. En bijvoorbeeld in gemeente Hilvarenbeek sluit CIF, een kleine speler in de wereld van het glasvezel, het hele buitengebied aan. Voorwaarde is wel dat 70 procent van het buitengebied meedoet.
De 70 procent klinkt Peter Paree bekend in de oren, maar zelf houdt hij meestal 80 procent aan. ‘Het is belangrijk zoveel mogelijk mensen achter het initiatief te krijgen. De kracht van wat ik ‘sociale cohesie’ noem is daarbij van groot belang.’ Mensen moeten er volgens Paree zelf voor gaan; zorgen dat er genoeg abonnees komen omdat ze ervaren hoe belangrijk breedbandinternet is.

Bottom-up

In het werken aan die sociale cohesie is volgens ZLTO een belangrijke rol weggelegd voor de afdelingen. In verschillende regio’s pakken de afdelingen de handschoen op en peilen ze bij leden of ze mee willen doen. Als blijkt dat er draagvlak is onder leden, is het daarna goed om het initiatief breder te maken en een groep enthousiaste mensen samen te brengen.
‘ZLTO moet dat niet alleen doen, want het is een project van alles en iedereen in een bepaald gebied’, is de ervaring van Paree. ‘Het fraaie van samenwerken in zo’n proces is ook dat je elkaar op andere terreinen makkelijker opzoekt.’
De rol van ZLTO is die van adviseur en richt zich op het aangeven van (on)mogelijkheden en het stimuleren van het proces bij organisaties die de techniek kunnen leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer