Zorgen om varkenspest Letland

Voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO-vakgroep Varkenshouderij maakt zich zorgen over een nieuwe uitbraak van klassieke varkenspest, opnieuw in Letland. Vanuit dat land zijn er namelijk veel transportcontacten met Nederland, waardoor het virus zich kan verspreiden.

Pieter StokkermansLetland meldde deze week een uitbraak van klassieke varkenspest bij een kleinschalig bedrijf in Dagda, op 15 kilometer van de Wit-Russische grens.
Het bedrijf ligt in de buurt van waar in november 2012 drie uitbraken van deze ziekte zijn gemeld. ‘De ziekte is nog altijd in Europa aanwezig’, waarschuwt Rooijakkers.
Volgens de varkenshouderijvoorman vormen de transporten de grootste risicofactoren voor de verspreiding van het varkenspestvirus richting Nederland. Zo waren er dit jaar vooralsnog 42 transporten van runderen vanuit Letland naar ons land. ‘Daarbij gaat het met name om kalveren’, stelt Rooijakkers.
De vakgroepvoorzitter overlegde daarom met de kalversector om de invoer van dieren uit risicogebieden te stoppen. Voorzitter Joop Atsma van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) deelde zijn zorg en zou dit met de vakgroep bespreken.
‘Maar ook schapen en geiten vormen een mogelijk risico voor verspreiding’, schetst Rooijakkers.
LTO overlegde daarop met het ministerie van Economische Zaken over aanvullende maatregelen. Zo worden veetransportwagens uit Letland extra gereinigd en gedesinfecteerd.
‘We hebben haast, want de open grenzen gelden ook voor dieren en diertransporten. Letland lijkt ver weg, maar is met transportmiddelen goed bereikbaar. Zo ligt Dagda op 1.850 autokilometers van Utrecht’, zegt Rooijakkers.

Eigen verantwoordelijkheid

Verder wijst de varkenshouderijvoorman ondernemers op hun eigen verantwoordelijkheid. ‘Laat geen vuile of slecht gereinigde vrachtwagens toe op het eigen erf. Ook is het goed om chauffeurs in of nabij de stal te weren. Wees voorzichtig met het toelaten van bezoekers en leef de hygiënemaatregelen strikt na’, adviseert hij.

Dierenarts

Verder is het volgens Rooijakkers goed om alert te zijn op de varkensgezondheid. ‘De verschijnselen van klassieke varkenspest zijn in eerste instantie niet specifiek. Het is daarom belangrijk om bij ziekteverschijnselen direct de dierenarts in te schakelen. Mocht de ziekte zich in Nederland manifesteren, dan is het zaak om deze direct in de kiem te smoren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer