Vaccinatie Q-koorts must

Voor iedere keuring moeten vanaf 14 augustus alle schapen en geiten worden gevaccineerd tegen Q-koorts. Jammer, vindt voorzitter Jeljer Wynia van LTO-vakgroep Schapenhouderij.

De vaccinatieplicht gold al voor openbare keuringen. De vaccinatie is voor sommige schapen- en geitenhouders een te kostbare zaak. Geiten- en schapenstamboeken kozen daarom voor het alternatief met een besloten keuring, voor enkel de deelnemers en de keurmeester.
Vaccineren hoeft dan niet. Dit is vooral populair bij stamboeken van hobbydieren.
Op sommige van die besloten keuringen was publiek toch welkom en die bezoekers worden blootgesteld aan niet tegen Q-koorts gevaccineerde schapen of geiten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trok daarop alle vergunningen voor besloten keuringen in. Op aandringen van LTO is er alsnog een overgangssituatie. Tot en met 13 augustus zijn besloten keuringen nog mogelijk. Voor keuringen daarna is de verplichte vaccinatie een feit.
Wynia betreurt het dat de hele schapensector de dupe is van enkele overtreders. Hij vreest voor de toekomst van keuringen, omdat door de vaccinatiekosten de animo hiervoor kleiner wordt.
Minder keuringen treffen de hele sector, verwacht de vakgroepvoorzitter. ‘Door de competitie wordt een schapenras op een hoger plan getild. Door minder keuringen mist het schapenras straks veel potentiële fokkers van rammen. Bij gebrek aan goede rammen komt de vooruitgang in de sector onder druk te staan.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer