Tour Deurne opent ogen politici

Deurne - ZLTO Deurne gaf de plaatselijke politici onlangs een kijkje in diverse agrarische keukens en liet zien hoe het huidige beleid in de praktijk zijn uitwerking heeft.

Jasper SchelHet volledige college van B en W, gemeenteraadsleden, burgercommissieleden en PvdA-Statenlid Antoinette Knoet-Michels stapten op een zaterdag in de touringcar voor een rondje Deurne en omgeving. Het afdelingsbestuur van ZLTO Deurne liet hen letterlijk alle hoeken van veld zien. Van urgentiegebied tot landschappelijke inpassingen en van verschillend provinciaal beleid tot de impact van natuurontwikkeling.
Voordat de busrit begon, wees afdelingsvoorzitter Henk Raaijmakers de politici op het belang van de agrarische sector in Nederland, dat kostprijsverlaging door schaalvergroting op den duur eindig is en dat maatschappelijk draagvlak onontbeerlijk is om toekomstbestendig te kunnen ondernemen.
Na deze presentatie werd onder meer halt gehouden bij boomkweker Wilko Teurlincx in Deurne, die uitleg gaf over de teelt en ontwikkelingen in de sector, en bij melkveehouder John Verhoeven in Liessel. ‘John heeft een nieuwe stal die veel groter en lichter is dan de oude stallen, maar waar maar ongeveer 25 koeien meer in gehuisvest zijn. Zo hebben we de politici laten zien dat een grotere nieuwe stal beter is voor de dieren omdat ze meer ruimte hebben. En groter betekent dus niet per se veel meer dieren’, vertelt voorzitter Raaijmakers.
Ook ging het gezelschap naar een zogenoemd urgentiegebied om te ruiken of er nou echt sprake is van zo veel geurhinder. ‘We stonden daar even, maar er was totaal geen varkensgeur te ontdekken’, zegt Raaijmakers.

Spanningsveld

Tijdens de rondrit werd een klein uitstapje gemaakt naar een grote pluimveehouderij in het naburige Venray in Limburg. ‘Een heel groot bedrijf met verschillende etages. Dat is in Limburg geen probleem, terwijl er een paar kilometer verderop in Noord-Brabant een veel strikter beleid wordt gevoerd met een behoorlijke rem op ontwikkeling. Dat tekent het spanningsveld waarin we hier verkeren.’
De afdelingsvoorzitter ontving tijdens en na de tour veel positieve reacties. Raaijmakers: ‘Een nieuw raadslid vertelde zelfs dat als dit de nieuwe koers van ZLTO is, hij niet tegen maar voor die lijn is. Het is belangrijk dat we dit regelmatig organiseren. Je moet toch samen met de politiek op zoek naar oplossingen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer