Overheid versus ondernemers

Ondernemers en hun omgeving zijn net als een goed huwelijk. Je houdt van elkaar, maar soms…
De overheid is namens haar burgers de instantie waarmee wij ondernemers communiceren. Dat gaat soms gepaard met spanningen.
Als ondernemer heb je wel eens het gevoel niet begrepen te worden. Verplaats je eens in een controlerende ambtenaar. Waarom is dit? Wat kunnen we eraan doen?
Juist voor een ondernemer is het belangrijk een goede relatie met overheid en omgeving te hebben. Een reden is dat wij als ondernemers anders tegen een probleem aankijken dan de overheid. In feite gaan twee verschillende culturen met elkaar communiceren.
De overheid denkt vooral in termen als: aanbod, beperkingen en de wijze waarop. De ondernemer denkt in termen als: waarom, resultaat, behoefte/vraag en kansen.
De overheid is behoedzaam, zorgvuldig. De ondernemer werkt eerder grofmazig.
De overheid: beter toestemming vooraf. De ondernemer benadert een probleem met ‘beter vergiffenis achteraf’.
De tegenstelling overheid-ondernemer helpt niet om problemen snel en efficiënt op te lossen. Het is dus van groot belang dat beide partijen investeren in betere communicatie.
We moeten ons bewust zijn van ieders rol en respecteren dat we aanvullend van groot belang zijn in de complexe samenleving waarin wij functioneren.
Van groot belang voor u als ondernemer is te weten dat overheden ook ondernemende politici hebben, zoals wethouders en gedeputeerden.
Voor u als ondernemer spreken de LLTB-vertegenwoordigers en -medewerkers de taal van de overheid. Uw LLTB helpt bij vraagstukken rondom samenleving en overheden. Door samen hieraan inhoud te geven zijn veel problemen te voorkomen.

Pieter van Melick,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer