LTO: Bedrijven kwetsbaar door vreemd vermogen

Agrarische bedrijven die groeien worden grotendeels met extern kapitaal gefinancierd. Dat maakt bedrijven kwetsbaar omdat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen ongunstiger wordt, stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op het Landbouw-Economisch Bericht (LEB).

De bedragen die boeren en tuinders lenen, zijn volgens LEI-cijfers de afgelopen tien jaar verdubbeld en liggen nu rond 7 ton per bedrijf. Voor land- en tuinbouwbedrijven wordt externe financiering belangrijker en daarmee ook de houding van banken, constateert het LEI.
LTO Nederland doet een beroep op banken om met nieuwe, creatieve oplossingen te komen voor de toekomstige financiering van agrarische bedrijven. Bedrijven groeien in omvang en worden kapitaalintensiever: de gemiddelde waarde van een bedrijf is toegenomen van 2,1 naar 2,6 miljoen euro.
De financieringsbedragen bij groei en overname van bedrijven gaan snel omhoog, terwijl banken zich bij aanvragen van ondernemers kritischer en meer afwachtend opstellen. ‘We nemen als agrosector internationaal een toppositie in en de toekomstige financiering van bedrijven mag geen drempel worden om die positie vast te houden’, vindt Maat.

Exportcijfers

De LTO Nederland-voorzitter benadrukt het belang van de agrosector voor de nationale economie. ‘De exportcijfers lopen nog steeds op en tegelijkertijd dalen de emissiecijfers van ammoniak, mineralen, CO2 en gewasbescherming.’
‘We produceren steeds duurzamer en lopen in Europa voorop’, zegt Maat. ‘De veranderingen in Europa en op internationale markten gaan snel en de kunst is om daar zo op in te spelen, dat we in dit land een sterke agrosector houden’.
Het LEB behandelt ook het internationale speelveld voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Open markten dwingen tot hogere efficiëntie en betere productkwaliteit. Uit de LEB-gegevens blijkt dat de Nederlandse agrosector niet meer ondersteuning krijgt dan in landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en Denemarken.
De ‘speelveldeffecten’ zijn van uiteenlopende aard, maar niet erg groot. ‘Een gelijk speelveld op de internationale markten is essentieel voor de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw’, aldus Maat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer