Loods met karakter bij Westerhuis

Op de plek van een oude Groninger schuur heeft Pieter Klaas Westerhuis uit Usquert een nieuwe akkerbouwloods gebouwd. Van binnen functioneel, van buiten een schuur met karakter.

Han Reindsen
De schuur van 36 bij 44 meter, zo’n 1.600 vierkante meter, biedt ruimte aan werktuigen en de opslag van 500 ton uien en 500 ton graan. De goothoogte is 4 meter, de dakhelling zo’n 43 graden en de nok is ruim 12 meter hoog. ‘De dakhelling is bijna gelijk aan de oude Groninger schuur’, geeft Westerhuis aan.
Het project is gerealiseerd vanuit het project ‘Boerderijen aan de Waddenkust’, een project van LTO Noord, Landschapsbeheer Groningen en adviesbureau Libau met steun van het Waddenfonds. De meerkosten zitten onder andere in de dubbele kap, het glas in de voorgevel, de oversteek en de extra bekleding van de sandwichpanelen met hout. ‘Zonder een financiële bijdrage was dit niet mogelijk geweest’, zegt Westerhuis.
Waar de akkerbouwer niet tevreden over is, zijn de stelconplaten op de vloer. ‘In verband met archeologische waarden mochten we maar een beperkt aantal heipalen gebruiken. Omdat de grond los is geweest, hebben we er eerst betonplanten neergelegd. Het plan is om later een betonvloer te leggen.’
De eerste plannen voor nieuwbouw dateerden uit 2010. Sinds 2011 is Rombou bij de planontwikkeling betrokken. Miedema Bouw heeft ervoor gezorgd dat Westerhuis in augustus 2012 de schuur kon gebruiken voor de opslag van graan en uien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer