Kippenras Poule Den Dungen is terug

Den Dungen - Het kippenras Poule Den Dungen heeft een comeback gemaakt. Voormalig varkenshouder Nicky Sanders uit Den Dungen bouwde zijn bedrijf dit jaar om. Sinds vorige week gaan er wekelijks vijftig kippen naar de slacht. ‘Het is een seizoensproduct.’

Sanne JansenNederland maakte in de jaren zeventig al kennis met de Poule Den Dungen. Het ras stamt af van het Franse Poulet des Bresse. Het kippenras verdween doordat het Genootschap Poule Den Dungen uiteenviel en daarmee de productie terugliep.
Begin 2014 heeft een groep Dungenaren het genootschap nieuw leven ingeblazen. Nicky Sanders is behalve genootschapslid verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering.
‘Ik zat een jaar geleden op de wip: of ik ga uitbreiden met varkens, of ik maak een rigoureuze switch’, vertelt hij. ‘Ik had het geluk dat ik mijn varkensstallen kon verkopen aan mijn buurman die tevens mijn zwager is. Anders was de stap niet zomaar gezet. Dat ik geen opvolger heb speelde ook een rol in mijn keuze.’
Bovendien past het verhaal van de Poule Den Dungen naadloos in de context van de Hertogboeren, waar Sanders voorzitter van is. Dit samenwerkingsverband onder de rook van Den Bosch organiseert plattelandsexcursies, waarbij het onder andere draait om smaak en beleving.

Proefjaar

Voor het genootschap is 2014 een proefjaar. Het streven is om dit jaar 800 kippen in de markt zetten. ‘We zitten nu nog op het hobbyniveau, maar het plan is om op te schalen. In het verleden zijn er 3.500 kippen afgezet, dus daar willen we in ieder geval naartoe groeien.’
De Poule Den Dungen kost 14,50 per kilo. ‘Omdat we nog aan het oefenen zijn, nemen we alles onder de loep’, zegt Sanders. ‘Nu komt de prijs tot stand door kosten en aantallen tegen elkaar af te zetten. Het grote verschil met de reguliere landbouw is dat wij de prijs bepalen en niet de inkoper. Het is geen goedkope kip, maar je ziet en proeft het. Mijn dieren worden geen 42 dagen oud, maar circa 115. Verder hebben ze een mooi leven en een uitloop van 10 meter.’
Animo om de kip af te nemen is er al. Diverse poeliers en restaurants uit de regio Den Bosch hebben zich gemeld. Verder is het product via de website te bestellen.
‘De Poule Den Dungen was in de jaren zeventig haar tijd vooruit’, denkt Sanders. ‘Er is nu meer vraag naar zo’n product. Een ander groot verschil ten opzichte van toen is de wet- en regelgeving. Toen hadden de ondernemers nog geen salmonellaverklaring nodig.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer