Groot Wilnis Vinkeveen bewijst nieuwe natuurorde

Met de afronding van de verkaveling in Groot Wilnis-Vinkeveen komt een langdurig gebiedsproces tot voltooiing dat vele belangen dient: de landbouw, natuur, waterbeheer en recreatie. Om deze doelen te bereiken is er een sleutelrol weggelegd voor zo’n vijftien melkveehouders in het gebied.

Koen van WijkDoor het slim ruilen van grond kan een natuurlijke plas-drasverbinding tot stand komen. Deze ligt dan op de ideale plek, haaks op een aantal landbouwpercelen op de veelal laagste, natste delen. De boeren gaan de natuurzone zelf inrichten en beheren. Door de ruiling moet op de drogere delen juist beter te boeren zijn, mede door inzet van onderwaterdrainage.
De inzet van ‘wondermiddel’ Verkavelen voor Groei gaf LTO Noord Utrecht in februari de hoop op een forse versnelling bij de realisatie van een natuurverbinding waarover al jaren gesproken wordt. Na vier maanden is de puzzel definitief gelegd, afgezien van de laatste punten op de i.
De betrokken boeren kunnen hun bedrijf blijven ontwikkelen, mede dankzij 100 hectare BBL-grond. Voor elke ingeleverde hectare landbouwgrond kunnen ze er elders één terugruilen en één bijkopen.
Uit de wijze waarop de verbinding nu vorm krijgt, blijkt dat landbouw en natuur anno 2014 geen strikt gescheiden werelden meer zijn.Aanvankelijk bestond er koudwatervrees tussen natuurorganisaties enerzijds en de landbouw anderzijds. Voor agrariërs leken offers voor de gestelde natuurdoelen te zwaar. Dat schrok af. De natuurpartijen moesten wennen aan het idee dat boeren een rol kunnen hebben in natuurbeheer, gewend als ze waren zelf de vrije hand te krijgen bij gebiedsinrichting.
Het resultaat wat er nu toch ligt, is te danken aan een aantal factoren. Voor het afsluiten van het gebiedsconvenant in 2010 hielp bureau WING goed mee de neuzen één kant op te krijgen.
De grote bezuinigingen op het natuurbudget speelden ook mee in de acceptatie van boerenbeheer. Onttrekken van vele landbouwhectares voor natuurontwikkeling is budgettair niet meer acceptabel.
De boeren werden uiteindelijk over de streep getrokken door het uitzicht op een verbeterde landbouwstructuur, om welke reden ook polder Oukoop bij de kavelruil betrokken werd.
Maar ook na sluiting van het convenant was de kou nog niet uit de lucht. Zo trok LTO Noord Utrecht zich zomer 2012 nog tijdelijk terug, vanwege onduidelijkheid over het natuurbudget. Ook die plooi werd glad gestreken. Sterker, LTO Noord Utrecht kreeg met de Agrarische Natuurvereniging de regie in handen bij de ruilverkaveling. Op het resultaat dat er nu ligt kunnen alle betrokkenen het glas heffen met elkaar bij de aktepassering in oktober.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer