FrieslandCampina loopt in op melkprijs

FrieslandCampina loopt in op koplopers Hämeenlinnan Osuusmeijeri uit Finland en het Italiaanse Granarolo. Dat blijkt uit de Internationale Melkprijsvergelijking van LTO over 2013. DOC Kaas steeg vorig jaar van plek 8 naar plek 4.

René LuijmesDe berekende melkprijzen van zestien ondernemingen stegen in 2013 gemiddeld met bijna 12 procent ten opzichte van 2012 tot een record van 37,95 euro per 100 kilo melk. De hoge melkprijzen van 2008 en 2011 werden daarmee ruim overtroffen.
De top 3 bleef hetzelfde: Hämeenlinnan Osuusmeijeri uit Finland bleef eerste met 45,18 euro per 100 kilo, gevolgd door het Italiaanse Granarolo met 41,87 euro en FrieslandCampina met 40,95 euro. In Finland is de markt afgeschermd. De Italianen importeren melk en maken onder andere veel Parmezaanse kaas. En er gaat minder Italiaanse melk naar consumptie. Van het tweetal stegen de berekende melkprijzen het minst.
Het verschil met FrieslandCampina liep daardoor flink terug. De onderneming uit Amersfoort profiteerde van de groei in Azië en van de goede resultaten van kindervoeding en voedingsingrediënten. De opbrengsten van consumentenzuivel in Europa stonden daarentegen onder druk.
DOC Kaas steeg naar plek 4 ten koste van Dairy Crest met 38,97 euro per 100 kilo. Dit door goede afzet van kaas, vooral door groei binnen en buiten de EU, en door goede afzetmogelijkheden van wei.

Belgen

Opvallende stijger is Milcobel. De Belgen scoorden ruim 8 euro hoger dan in 2012 en boekten daarmee de hoogste vooruitgang van de ondernemingen. Dat heeft te maken met de grotere vraag op de wereldmarkt, door de beperkte melkproductie in Europa. Verder speelt de droogte in Oceanië een rol. Milcobel verwerkte 50 procent van haar melk tot melkpoeder, dat een gunstige prijs had. Verder is 22 procent kaas voor industriedoeleinden.
De Britten daalden na een korte flinke stijging weer op de ranglijst. Dairy Crest en First Milk boekten een bescheiden melkprijsstijging, maar wel iets meer dan nummers 1 en 2. De daling van de Britse pond met 4,5 procent was hieraan debet.

Melkprijsrecord

Buiten de EU stegen de melkprijzen ook. De melkveehouders van Fonterra kregen nog nooit zo’n hoge melkprijs als vorig jaar. De melkprijs in de Verenigde Staten is ook hoog, maar bleef onder het melkprijsrecord van 2011.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer