Aardappelziekte treft biotelers

Biologische aardappeltelers kampen met het zwaarste phytophthorajaar ooit. De aardappelziekte veroorzaakt grote oogstreducties.

Jorg TönjesExperts vrezen dat opbrengstverliezen van tientallen procenten realistisch zijn. Bij vatbare rassen gaat de oogst vermoedelijk grotendeels verloren.
Volgens Peter Dijk, verantwoordelijk voor de biologische producten van Agrico in BioSelect, kampen biologische telers met veel haarden die ze branden en zijn ook al percelen helemaal gebrand. ‘Dan heb je waarschijnlijk geen opbrengst’, zegt hij.
Dijk verwacht dat, net als in 2007, geschoven moet worden met rassen of partijen uit het buitenland. Biologisch expert Christoffel den Herder van DLV Plant zegt dat in vrijwel elk perceel haarden zitten. Slechts enkele rassen zijn weerbaarder.
Den Herder en Dijk zien beiden dat de aardappelziekte de afgelopen twee weken minder kans kreeg. De phytophthora sporuleert nog wel, maar het aantal gevaarlijke infectiemomenten is minder dan in de voorliggende periode.
‘Ik heb het zelf nog nooit zo meegemaakt’, zegt Den Herder. ‘Dit herinneren we ons over tien jaar nog als een heel moeizaam jaar.’ De eerste meldingen van phytophthora kwamen half mei al binnen. De schimmel is bijzonder agressief.
Teeltmaatregelen voorkomen de schade bij biologische telers maar ten dele. Grotere poters en voorkiemen vervroegen het gewas enigszins. Den Herder vreest door het vroege loofdoden een minder afgerijpt product en verlies in de bewaring door lage onderwatergewichten.
De uitbraak heeft ook voor gangbare telers consequenties. Zij kunnen de ziekte met gewasbescherming niet volledig indammen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer