Santema gooit het roer om


‘Deze nieuwe prioriteiten dienen niet verward te worden’, aldus Santema met een ernstig gezicht. ‘Ik reis niet met schapen en duik niet op het toneel. Dit zijn echt aparte zaken waar ik met elk een werkweek kan vullen’.
‘Kijk, naar zo’n schaap zoals je hier ziet, kan ik echt een dag kijken. Dat brengt me heel wat. In ieder geval rust. En af en toe brengt dat dan ook weer een herinnering aan mijn loopbaan naar boven als ik zo’n beestje diep in de ogen kijk’.
Santema kan terug kijken op een lange loopbaan die begon in de vorige eeuw, in 1975 om precies te zijn. Eerst trad hij in dienst bij de CBTB, vervolgens FLTO, NLTO en tenslotte LTO Noord. Hij had veel verschillende functies: bedrijfsvoorlichter, bedrijfsadviseur, directeur FLTO Adviesgroep, directeur LTO Noord Advies, hoofd dienstverlening NLTO, adjunct-directeur LTO Noord en hoofdredacteur Nieuwe Oogst.
Met name 2005 is een druk overgangsjaar en fusiejaar geweest met verschillende functies tegelijkertijd. Geen probleem voor Santema die bekend staat als een zeer ‘collegiale collega’ en met veel mensen overweg kan, mits ze maar voor de goede zaak staan: het algemeen belang van boeren en tuinders. En mits ze denken en werken vanuit een dienstverleningsconcept.

Voor algemeen boerenbelang en het dienstverleningsconcept maakt Berend Santema zich sterk en beide heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen, van huis uit, maar ook tijdens zijn opleiding sociale dienstverlening. Santema is een uitstekend analyticus, maar op enig moment is het tijd voor actie. Daar is hij duidelijk in: ‘genoeg plannen gemaakt nu, en nou de planning en vooral uitvoeren!’.
Om die hele loopbaan van bijna veertig jaar en al die collega’s te overzien, zal Santema moeten beschikken over een grote schaapskudde, zo stelt de vraagsteller. ‘Geen probleem’, reageert Santema, ‘nu ik geen vrije dagen meer hoef op te nemen met het lammeren, kan de kudde snel uitbreiden zodat ik iedereen kan overdenken wanneer ik mijn schapen in de ogen kijk. Wees dus niet ongerust, ik vergeet niemand’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer