Visie varkenshouders in de maak

Bestuurders in de Nederlandse varkenshouderij willen eenheid. Zij werken samen aan zeggenschap van varkenshouders in de keten en het verbeteren van de inkomenspositie. LTO en NVV stelden een visie op en discussiëren over organisatievormen.


Daar is alle reden toe. ‘Er moet iets structureel veranderen om de positie van varkenshouders in de keten te versterken en de beloning te verbeteren. Dat is een gezamenlijke opdracht van LTO en NVV’, zegt voorzitter Maarten Rooijakkers van LTO-vakgroep Varkenshouderij.
Rooijakkers is met collega-bestuurders van de vakgroep en NVV in gesprek over de vorm waarop de sector het best kan worden georganiseerd nu de productschappen wegvallen.
Vooral het principe van de algemeenverbindendverklaring (AVV), die de productschappen hadden om te collecteren onder alle varkenshouders voor bijvoorbeeld onderzoek en diergezondheid, is reden om aan een producentenorganisatie (PO) te denken. ‘Of een nieuw op te richten producentenorganisatie die bevoegdheid krijgt, zal mede bepalen of er een PO komt’, reageert Rooijakkers.

Gezamenlijk doel

‘Laten we het gezamenlijke doel niet uit het oog verliezen’, zegt Rooijakkers. Hij reageert op reacties in de media die suggereren dat het een welles-nietesdiscussie over een producentenorganisatie met direct lidmaatschap of niet is. ‘Algemeen verbindend verklaren is een belangrijke functie om de varkenshouderij verder te professionaliseren.’
Rooijakkers is niet principieel voor of tegen een producentenorganisatie. Dat is naar zijn idee een te vlakke discussie. ‘Waar het mij primair om gaat is dat we ons gezamenlijk inzetten, werken aan eenheid en de krachten bundelen om de positie van de varkenshouder in de keten en zijn inkomenspositie te versterken.’
Als een producentenorganisatie daaraan kan bijdragen door afspraken te maken die voor alle varkenshouders gelden, komt een PO dichterbij. ‘Maar we hebben nu onvoldoende scherp of de randvoorwaarden die aan een producentenorganisatie zijn gesteld wel passend zijn voor onze gemeenschappelijke doelstellingen. Laten we dat eerst uitzoeken’, vindt Rooijakkers.

Direct lid

Vorige week maakte NVV bekend zich in te willen zetten om voor 1 juli een producentenvereniging te willen oprichten. De oprichting daarvan moet door varkenshouders zelf gebeuren. Varkenshouders moeten daar direct lid van worden. Zo’n nieuwe organisatie staat formeel los van LTO en NVV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer