Keuringsdienst in boerenhand

De plantaardige keuringsdiensten zouden een sterkere positie hebben gehad wanneer eerder was gekozen voor samenwerking. Maar het is nog niet te laat. Een bundeling van krachten kan alsnog een sterkere positie opleveren tegenover de overheidsplannen om alle keuringen naar zich toe te halen.

Siem AppelDe toekomst van de plantaardige keuringsdiensten staat ter discussie. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil, tegelijk met een rigoureuze aanpak van controle en toezicht in de vleessector, ook de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK), de Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Naktuinbouw en het Kwaliteitscontrolebureau voor groenten en fruit (KCB) onderbrengen bij de overheid. De private keuringsdiensten dreigen op te gaan in de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het herinnert mij aan discussies die we vijf, zes jaar geleden voerden over de keuringsdiensten. Toen ging het om het voorstel met name de NAK en de BKD samen te voegen. Ik heb me daar, in mijn toenmalige bestuurlijke functies, sterk voor gemaakt. Ook toen werd er al voor gewaarschuwd dat anders de overheid misschien zou ingrijpen en dingen zou doen die we als bedrijfsleven echt niet willen.
Het is er helaas niet van gekomen omdat niet alle bestuurders er rijp voor waren. Toch waren de argumenten volgens mij ijzersterk. De arbeidsfilms van NAK en BKD vallen naadloos in elkaar: de keuringen van aardappelen in de winter, bollen in het voorjaar en veldkeuringen van aardappelen in de zomer volgen elkaar in tijd prima op. Ook de laboratoriumwerkzaamheden passen goed bij elkaar.
Met een samengaan van de keuringsdiensten hadden we veel geld kunnen besparen.
En, wat in de huidige situatie vooral belangrijk is, we hadden met een krachtige, efficiënt werkende keuringsdienst nu sterker gestaan tegenover de plannen van de overheid om alles bij elkaar te willen vegen.
De vraag is hoe we toch de keuringsdiensten in boerenhanden kunnen houden. Want duidelijk is wel dat, wanneer de overheid het overneemt, het in het algemeen alleen maar duurder en omslachtiger wordt. Dat er in de vleessector maatregelen worden genomen na alle incidenten van de afgelopen tijd, is nog te begrijpen. Maar ik moet er niet aan denken dat we daar als plantaardige sector in mee moeten.
Het is namelijk een utopie dat alles wel goed zal gaan wanneer de overheid het zelf doet. Terwijl onze private keuringsdiensten juist hebben bewezen dat ze heel goed op hun taak berekend zijn. Zo wisten ze enkele jaren geleden op een uitstekende manier de exportlijnen naar Japan en naar China open te krijgen.
Daarom is mijn advies dat we snel met elkaar om tafel gaan om alsnog te komen tot een bundeling en een efficiencyslag. Zodat we met sterke argumenten de plannen van dit kabinet kunnen bijsturen en de plantaardige keuringsdiensten in eigen handen houden. Daar zullen we als bedrijfsleven alleen maar baat bij hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer