Geen Friese norm grondgebondenheid

Leeuwarden - Provincie Fryslân kiest voor verantwoorde speelruimte voor ondernemende boeren. Zo wordt in de verordening Romte geen beperkende normstelling voor grondgebondenheid opgenomen.

Sybe JoostemaDe lobby van LTO Noord Fryslân heeft daarbij een rol van betekenis gespeeld, vindt voorzitter Geart Kooistra. ‘Het besef leeft over de hele breedte dat regelgeving werkbaar moet zijn.’
Bedrijven zijn voldoende grondgebonden wanneer ze beschikken over voldoende grond bij het bedrijf voor ruwvoervoorziening en mestafzet. ‘Wat LTO Noord betreft hoeven daar in de toelichting op de verordening geen beperkende cijfers in de vorm van grootvee-eenheden en afstanden in kilometers bij als handreiking aan gemeenten om planregels op te stellen. Gedeputeerde Staten zijn dat met ons eens’, zegt Kooistra.
‘Die regels vanuit het ruimtelijke beleid zijn overbodig, omdat met Europese afspraken over derogatie en de daaruit voortvloeiende nationale wetgeving van grondgebondenheid al afdoende wordt geregeld.’
Productie en afzet van melk kunnen vanwege mestwetgeving alleen nog worden uitgebreid binnen een sluitende mineralenkringloop op bedrijfsniveau, waarbij voldoende grond een onmisbare factor is.
Kooistra is positief over de Statencommissie van woensdag over dit onderwerp. ‘We hebben als belangenbehartiger een stevige lobby gevoerd richting provinciale politiek, want het gaat in Friesland toch vooral om ontwikkelingsruimte voor boeren.’
De politieke meerderheid is het eens met de nieuwe verordening Ruimte. Toch zal een bouwblok, dat bij recht 1,5 hectare is in Friesland, niet groter zijn dan 3 hectare. De norm is en blijft een goede landschappelijke inbedding in de omgeving aan de hand van de beproefde Nije Pleats-methode.
‘Wij beseffen als sector ook dat daar grenzen aan zijn en hebben daar begrip voor’, zegt Kooistra. Bij hoge uitzondering kan de gemeente uitbreiding toestaan boven de 3 hectare, alleen zo omschrijft de verordening ‘bij aanzienlijk maatschappelijk voordeel, dierenwelzijn en milieu, innovatie of landschap’.
Intensieve veehouderijen liggen gevoelig in Friesland. Nieuwvestiging mag niet. LTO Noord Fryslân heeft de afgelopen jaren aandacht gevraagd voor bestaande intensieve veehouderijen. ‘Deze moeten de mogelijkheid hebben om op een verantwoorde manier aanpassingen door te voeren om te voldoen aan de hoge eisen voor dierenwelzijn en milieu’, vindt Kooistra.
De ontwikkelingen voor betere productieomstandigheden en betere producten moeten volgens de provinciaal voorzitter niet worden onderschat. ‘De coalitiepartijen zien dat ook. Een betere en meer verantwoorde bedrijfsvoering is een meerwaarde voor de maatschappij. De boeren hebben daarvoor de nodige investeringen gedaan en dat moet je als politiek waarderen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer