Zonnepanelen+schoonmaken+is+noodzaak
© eigen foto LTO Energie

Zonnepanelen schoonmaken is noodzaak

De gedachte dat een flinke regenbui de zonnepanelen op het dak schoonspoelt, is inmiddels achterhaald. Als een zonnepaneel vuil is, heeft dat effect op de energieproductie.

De opbrengst van de installatie kan jaarlijks door vervuiling tot wel 10 procent verminderen. Aangezien zonnepanelen geleidelijk viezer worden, is dit vaak niet direct te merken in de opbrengst.

Als toevoeging op het Vraagbundeling Zonnepanelen-project heeft LTO Energie in Wageningen daarom afspraken gemaakt met Ebel SolarClean. LTO-leden uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland kunnen door deze afspraak hun zonnepanelen voordelig laten reinigen.

Robot

De oplossing om vervuiling te voorkomen is het inzetten van een specialist die reinigt met osmosewater. Dit water is door een speciaal filterproces volledig ontdaan van alle kalk en andere mineralen.

Ebel SolarClean maakt gebruik van de nieuwste technieken om zowel kleine als grote zon PV-installaties te reinigen door de inzet van roterende telescoopborstels en de Gekko reinigingsrobot.

Positief resultaat

Johan Schuitemakers van LTO Energie: ‘Uit onze kosten-baten-analyse blijkt dat bij beperkte vervuiling het tweejaarlijks reinigen van het PV-systeem al een positief resultaat heeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer