Samenwerking voor duurzamer eten

Food is hot. Food is emotie. Food is booming. Jongeren zijn weer geïnteresseerd in waar hun eten vandaag komt. En dat niet alleen. Ze willen ook dat het eten duurzamer wordt geproduceerd, met meer waardering voor de producent en oog voor smaak en beleving.

Maar dat de voedselproductie in Nederland op zo veel maatschappelijke belangstelling kan rekenen, maakt het debat over verduurzaming van de productie ook verwarrend en lastig, omdat iedereen een mening heeft en een andere definitie hanteert.
‘Als we het niet eens worden over wat duurzaam is, dan kunnen we ook niet sterker gaan communiceren’, zei Erik Kieftenburg van Albert Heijn. Hij doelde onder meer op de discussie over de Hollandse kip. Hij constateerde ook onnodige polarisatie tussen de verschillende schakels in de keten. Zo wordt verduurzaming van de voedselproductie ‘kapot gecommuniceerd’.
Nederland is wereldspeler op het gebied van voedsel en voedselproductie. De agrifoodketen wil ook wereldspeler zijn in duurzaam. ‘De enige toekomst voor de Nederlandse voedselketen is een duurzame toekomst: productief, zorgvuldig, transparant en sociaal’, zei Dijkhuizen.
Hiervoor is samenwerking cruciaal: samenwerking tussen leveranciers en afnemers, publiek-private samenwerking, maar vooral ook samenwerking tussen bedrijfsleven en stakeholders. ‘Ketens, kennis, creativiteit en een kritische blik zijn de ingrediënten voor verduurzaming van voedsel’, aldus Dijkhuizen.
Maar in een volle zaal in het Haagse Nieuwspoort, letterlijk onder één dak met de Tweede Kamer, gaf geen van de genodigde politici acte de présence. Nog geen half uurtje. ‘Dat is jammer’, vond Dijkhuizen.

Voedselverspilling

De Alliantie Verduurzaming Voedsel zet in op ‘de bodem omhoog’: dat wil zeggen dat al het voedsel dat via supermarkten, restaurants en cateraars aan consumenten wordt aangeboden, op steeds duurzamere wijze wordt geteeld, verwerkt en gedistribueerd. De prioriteiten zijn verduurzaming van de vleesketen en vermindering van voedselverspilling.
ZLTO is een van de initiatiefnemers van wat eerder het Platform Verduurzaming Voedsel heette. Richard Schouten en Kees van Heesbeen zijn actief binnen de alliantie. ‘Het uitgangspunt is dat bedrijven niet individueel voor een duurzame transitie in de gehele agrifoodketen kunnen zorgen, maar dat verduurzaming juist door een goede samenwerking in de keten met een actief betrokken overheid tot stand komt’, zei Kees van Heesbeen van ZLTO.
Samen met het ministerie van Economische Zaken heeft de alliantie een ambitieuze agenda opgesteld om de duurzame bodem van de gehele voedselketen te verhogen, met aandacht voor mens, dier en milieu.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer