De afzet plannen rond de feestdagen

Met de feestdagen is het altijd lastig om de afzet goed in beeld te brengen. Hoe gaat het dit jaar lopen?
Meestal proberen we de teelt wat te vervroegen om zodoende voor deze dagen meer champignons te hebben en tijdens deze dagen wat minder. Doel is om voor de feestdagen aan de vraag naar meer champignons te kunnen voldoen. Tijdens deze dagen zijn de winkels immers gesloten en is er geen vraag naar champignons. Bovendien heeft het personeel deze dagen ook het liefst vrij.
Dit jaar hebben we er met Pasen voor gekozen om onze eerste vluchten twee dagen naar voren te halen, zodat we voor Goede Vrijdag (dit is een feestdag in Duitsland) de champignons zo veel mogelijk hebben geoogst.
In overleg met onze compostleverancier hebben we in de eerste week van april onze vuldagen twee dagen naar voren gehaald met de bedoeling dat er in het paasweekeinde bijna geen champignons hoeven te worden geoogst. Zeventien dagen na het vullen van de teeltcellen wordt de eerste vlucht geoogst.
Alles is perfect volgens planning verlopen. In de week voor Pasen hadden we veel champignons en tijdens Pasen was het meeste personeel vrij.
De tweede vluchten, na Pasen, waren door de verschuiving natuurlijk ook twee dagen vroeger. De dinsdag na Pasen moesten erg veel champignons worden geoogst. Ook dit gebeurde volgens planning. Alleen kon de afdeling verkoop de champignons niet verkopen: de vraag kwam niet overeen met de productie.
Na verschillende telefoontjes hebben we die dag besloten van vijf cellen geen tweede vluchten te oogsten. Dat was een moeilijke en vervelende beslissing, maar als je dat niet doet, loopt de voorraad verse champignons te hoog op en verkoop je de komende weken champignons die niet dagvers zijn.
Met alle gevolgen van dien: een slechte kwaliteit en daardoor natuurlijk een slechtere verkoop van champignons. Daarbij moesten we ook nog de volgende feestdag die er aankomt in ons achterhoofd houden, namelijk 1 mei, de Dag van de Arbeid, wat ook een feestdag in Duitsland is en wat ook een verkoopdag minder betekent.
Zo’n beslissing kost natuurlijk veel geld, maar de verkoop is bijna niet te plannen of te voorspellen. Die is ook afhankelijk van het tijdstip waarop Pasen valt, hoe het weer is en of er genoeg andere (seizoens)groenten voorhanden zijn.
Wim Janssen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer